Treniranje mozga: Španjolska napravila zabavne parkove za starije!

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Da parkovi ne služe samo za dječju igru i treniranje mišića, pokazuje primjer španjolskog grada Bilbao. Naime, tamošnji gradski parkovi umirovljenicima nude igre za zabavu, ali i razvijanje moždanih vijuga. Idealan je to način kako istovremeno spriječiti usamljenost i gubitak pamćenja.

Park za starije u španjolskom Bilbaou (Snimak zaslona/Reuters)

Svježi zrak, šetnja i vožnja bicikla, druženje i igranje igra koje poboljšavaju kognitivne sposobnosti… sve je to starijim sugrađanima ne u jednome, nego u čak dva gradska parka omogućio španjolski grad Bilbao.

Igre koje upotpunjuju prostor gradskih parkova dizajnirane su tako da potiču socijalnu interakciju s drugim ljudima, a ujedno treniraju moždane vijuge. Ideja je bila uz fizičku aktivnost ponuditi i onu mentalnu, što je posebno važno za osobe koje žive izolirano u starosti.

Restoran pogrešnih narudžbi: Svi konobari imaju demenciju, ali gosti su zadovoljni

Kako stanovništvo stari, sve je više pogođeno bolestima gubitka pamćenja. Prognoze nisu dobre u cijelomu svijetu, a španjolske su vlasti i na ovaj način odlučile dati svoj doprinos rastućem problemu. Naime, dokazano je da lagane mentalne vježbe mogu usporiti pa čak i spriječiti razvoj demencije. Bilbao ima 24 posto stanovnika starijh od 65 godina. Prema predviđanjima, Španjolska će odmah iza Japana do 2050. godine imati najveći broj starijih osoba.

Igre za poboljšanje memorije i mentalnih sposobnosti instalirane su na javnim mjestima, a stariji građani ih mogu koristiti zajedno s unucima, prijateljima ili slučajnim prolaznicima.

“Željeli smo stvoriti prostor kako bi naši građani vježbali ne samo tijelo, nego i psihu. Ujedno potičemo ljude da se druže. Sve to smanjuje usamljenost kod onih koji žive sami. Stvorili smo im prostor na kojem uvijek mogu razgovarati i vježbati um” – rekao je direktor Fran Vinez.

Kratki video o parkovima možete pogledati ovdje.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap