Varaždin i Vukovar za starije sugrađane odvojili milijunske iznose

Alberta Požgaj
2. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Varaždin i Vukovar razvili su petnaestak usluga i prava koje mogu ostvariti njihovi stariji sugrađani. Iz gradova su nam odgovorili koje su to točno usluge i koliki iznos se na godišnjoj razini izdvaja za njih.

Varaždin i Vukovar | screenshot: službene stranice grada Varaždina i grada Vukovara

Varaždin i Vukovar | screenshot: službene stranice grada Varaždina i grada Vukovara

Grad Varaždin je 2021. godine osnovao Povjerenstvo za umirovljenike i osobe starije dobi kako bi poboljšao status starijih sugrađana, dok grad Vukovar kroz projekte poput ‘Grad koji brine’ ili ‘Pokloni mi osmijeh’ nudi niz usluga koje su razvijene s ciljem unaprijeđenja kvalitete života starijih sugrađana.

Umirovljenicima samcima Varaždin će sufinancirati odvoz smeća

Varaždin financira usluge od prehrambenih paketa do prikupljanja komunalnog otpada

Krajem prošle godine, Gradsko vijeće Grada Varaždina osnovalo je Povjerenstvo za umirovljenike i osobe starije dobi, naveli su iz Grada. Cilj im je unaprijediti kako materijalni tako i društveni status starijih sugrađana te su, s tim u vezi, razvili nekoliko usluga i projekata koje su posljedično odlučili financirati. Ističu se uskrsnice i božićnice za umirovljenike te prigodni paketi za blagdane na koje je utrošeno 26 tisuća kuna.

“Grad Varaždin isplaćuje uskrsnicu i božićnicu umirovljenicima s mirovinskim primanjima do 2.500 kuna u iznosu od 200 kuna, a prema zadnjim podacima za Uskrs je isplaćeno oko 3.800 uskrsnica umirovljenicima na području Grada. Za vrijeme uskrsnih blagdana predana je donacija 300 prigodnih prehrambenih paketa udruzi umirovljenika koji su podijelili najugroženijim umirovljenicima prema podružnicama”, istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti grada Varaždina Danijela Vusić.

Osim pomoći starijima koja se dijeli uoči i za vrijeme blagdana, Varaždin je preuzeo obvezu sufinanciranja odvoza komunalnog otpada za samačka umirovljenička kućanstva tijekom cijele godine. Sve do nedavno, cenzus za odvoz otpada nije postojao, no uveo se od 1. lipnja ove godine.

“Varaždin je preuzeo obvezu plaćanja dijela javne usluge prikupljanja komunalnog i biorazgradivog otpada koja se odnosi na troškove iz kategorije samačkog umirovljeničkog stanovništva (za skupine A i skupine B – u iznosu od 15 kuna mjesečno za samačka umirovljenička domaćinstva u 2021. godini) na području Grada Varaždina, čime će se poboljšati financijska situacija samačkom umirovljeničkom domaćinstvu. Od 1. lipnja uvodi se cenzus od 4.000 kuna mjesečno, a subvencija  iznosi 25 kuna mjesečno”, istaknuli su iz Varaždina.

Povezano s odvozom otpada, starije osobe u Varaždinu imaju privilegiju koristiti uslugu ‘Ljubičaste kante’. Usluga se sastoji u tome da Varaždin sufinancira prijevoz i obradu pelena za korisnike čiji su članovi kućanstva osobe s inkontinencijom koja se, nerijetko, pojavljuje u starijoj životnoj dobi.

Patafta tvrdi da su varaždinski umirovljenici najsiromašniji, ali istina je baš suprotna!

Za projekte i programe za starije odvojeno 3 milijuna kuna

Uz niz usluga i aktivnosti koje je Varaždin razvio, isto tako sufinancira rad tri udruge umirovljenika te jednog kluba za starije osobe. Uz to, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa odlučili su sufinancirati nastavak projekta pod nazivom ‘Nauči i pruži potporu lokalnoj zajednici 2’ koji se sastoji od zapošljavanja pet žena u dobi iznad 50 godina koje se brinu za sveukupno sedam starijih korisnika.

“Na Javni poziv za prijavu projekata u 2022. godini za područje – skrb o starijim osobama i umirovljenicima prijavu su podnijele četiri udruge te je za iste ukupno izdvojeno 71.000 kn, dok je prethodne 2021. godine taj iznos bio 63.000,00 kn. Isto tako, Varaždin je nakon završenog  projekta „Nauči i pruži potporu lokalnoj zajednici 2“  u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin osigurao sredstva u visini od 300 tisuća kuna  za nastavak projekta. Za sve te programe za 2022. godinu u proračunu grada planirano je preko 3 milijuna kuna”, naveli su iz Varaždina.

Vukovar starijima nudi od usluge pomoć u kući sve do proslave Valentinova

Božićnice u simboličnim iznosima stižu i vukovarskim umirovljenicima

Grad Vukovar nudi šest temeljinih usluga svojim starijim sugrađanima od kojih se izdvajaju usluga ‘Pokloni mi osmijeh’, projekt ‘Grad koji brine’ te pravo na proslavu Valentinova za bračne parove s 50 i više godina braka, navode iz Grada. Prve dvije usluge stariji sugrađani najčešće koriste, dok treću najrjeđe. Usluga ‘Pokloni mi osmijeh’ zapravo podrazumijeva uslugu pomoć u kući. Iz Vukovara navode kako je uslugom bilo pokriveno 305 korisnika o kojima je brinulo ukupno 50 gerontodomaćica. Iz Grada su ponosni na uspješnost usluge pri čemu ističu da će financirati nastavak trajanja ove usluge za starije i tijekom 2022. godine.

Osim toga, izdvaja se projekt ‘Grad koji brine’ sa svojih nešto manje od 4 tisuće korisnika na koje je utrošeno nešto više od milijun i 600 tisuća kuna.

“Pravo na naknadu umirovljenicima pod nazivom Grad koji brine, u iznosu od 500 kuna po korisniku priznat će se umirovljeniku s prebivalištem na području grada Vukovara čija ukupna tuzemna i/ili inozemna mirovina sa svim dodacima u mjesecu prije isplate ovog prava ne prelazi iznos od 2.500 kuna. Umirovljenici koji mogu koristiti ovo pravo su korisnici starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnici invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a koji nisu u radnom odnosu te korisnici mirovina priznatih uz primjenu međunarodnih ugovora”, odgovorio je stručni suradnik za socijalnu skrb grada Vukovara Dalibor Žigić.

Kao najrjeđe korištena pogodnost koju Vukovar nudi svojim starijima jest pravo na proslavu Valentinova za bračne parove s 50 i više godina braka koje je koristilo samo 42 korisnika.

Najstariji supružnici u Vukovaru, Marija i Ivan, iza sebe imaju 66 godina braka!

“Parovi u smislu ovoga prava smatraju se parovi koji žive u bračnoj zajednici 50 i više godina. Pravo se ostvaruje u vidu poklon bona u iznosu od 300 kuna po bračnom paru za konzumaciju jela i pića u restoranu. Predmetno pravo koristilo je 42 korisnika za koje je izdvojeno 12.600 kuna u 2022. godini”, istaknuli  su iz Vukovara.

Vukovar za projekte namijenjene starijima izdvojio 418 tisuća kuna

Osim razvoja šest usluga i prava za starije, Vukovar sufinancira rad umirovljeničkih udruga kao i udruga koje se bave pitanjima starijih osoba poput Hrvatske udruge umirovljenika i invalida ili udruge BOSINO koja se bavi brigom o starim i nemoćnim osobama. Za pomoć udrugama Vukovar izdvaja 418 tisuća kuna, a svoje razloge su obrazložili vodeći se doborobiti starijih.

“Zahtjevi za zadovoljavanjem socijalnih potreba starijih osoba sve su upitniji uslijed trendova demografskog starenja populacije i različitih promjena u gospodarskom, političkom i socijalnom životu društva u cjelini. Iz navedenog razloga, Grad Vukovar želi udovoljiti potrebama starijih osoba da, s jedne strane zadovoljavaju svoje primarne potrebe i doprinose vlastitoj dobrobiti, a s druge da i u starosti mogu aktivno doprinositi obitelji ili široj lokalnoj zajednici”, zaključili su iz grada Vukovara.

Varaždin i Vukovar za starije sugrađane odvojili milijunske iznose
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap