Patafta tvrdi da su varaždinski umirovljenici najsiromašniji, ali istina je baš suprotna!

Jasmina Grgurić
11. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Varaždinski gospodarstvenik Davor Patafta jedan je od kandidata za gradonačelnika. Poput ostalih, i Patafta cilja na umirovljenike kojima obećava plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret gradskog proračuna, svima, bez obzira na visinu mirovine. Ističe kako bi ta mjera donijela uštedu varaždinskim umirovljenicima za koje tvrdi da imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj. Možda se poduzetnik nije baš najbolje izrazio, ali u svakom slučaju njegova tvrdnja ne može biti dalja od istine.

Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima Foto: Pixabay

“Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze. Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu. Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom” – poručio je Davor Patafta.

Njegov politički pamflet kojeg prenosi Regionalni tjednik zvuči sjajno, kao i sva politička obećanja, no tvrdnja da varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj nikako ne stoji. Već sama logika kaže da je tako nešto nemoguće, jer Varaždin je svakako jedna od bolje stojećih sredina u Hrvatskoj, pogotovo ako je uspoređujemo s Gospićem, Vukovarom te ostalima.

Varaždinski umirovljenici među pet najbogatijih

umirovljenik dopunsko
Bandićeva nasljednica umirovljenicima obećava besplatno dopunsko!

Potvrđuju to i najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima prosječna mirovina u Varaždinu iznosi natprosječnih 3.121 kunu. Da bi stvar bila bolja, Varaždin je hrvatski šampion kada je o odnosu zaposlenog i umirovljenog stanovništva riječ, s najvećim omjerom od 2,62 radnika na jednog umirovljenika.

Kada gledamo prosječne mirovine po gradovima, od Varaždina je situacija bolja tek u četiri grada, Splitu (3.129 kuna) i Puli (3.188) s gotovo jednakim iznosima, Dubrovniku gdje ona iznosi 3.235 kuna te Rijeci sa 3.321 kunu kao najvećim umirovljeničkim primanjem u prosjeku u Hrvatskoj. Naravno, iznimka je Grad Zagreb u kojemu prosječna mirovina iznosi 3.425 kuna, ali koji ima nešto nepovoljniji omjer radnika i umirovljenika u odnosu na Varaždin.

U Vukovaru imaju oko 600 kuna manje

Daleko od toga da varaždinski umirovljenici žive dobro sa 3.121 kunu mirovine, ali još dalje od toga da su najsiromašniji u Hrvatskoj. Usporedbe radi, prosječna mirovina za oko 600 kuna manja je u Vukovaru gdje iznosi u prosjeku 2.505 kuna, što je ujedno i najmanje po gradovima. Umirovljenici u Gospiću imaju prosječno 2.566 kuna, a u Požegi 2.598 kuna pa su to tri grada u kojima su umirovljenici najsiromašniji. Nadalje, u Krapini mirovina iznosi 2.633 kune, u Virovitici 2.682 kune, u Slavonskom Brodu 2.686 kuna, u Bjelovaru 2.732 kune i tako redom.

Od 21 većeg središta županija, prema Statističkim informacijama HZMO-a u travnju, prosječna mirovina u njih čak 15 manja je od 3.000 kuna. Inače, državni mirovinski prosjek svih 1,14 milijuna umirovljenih prema općim propisima jest 2.579 kuna, odnosno 2.896 bez onih onih inozemnih.

Patafta tvrdi da su varaždinski umirovljenici najsiromašniji, ali istina je baš suprotna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap