[UŽIVO] Počela sjednica Vlade: Plenković nabrojao što će se sve zatvarati u narednim danima

Josip Mihaljević
17. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite dva puta dnevno objavljuje nove informacije vezane za epidemiju koronavirusa. Ovdje možete pronaći najvažnije vijesti što se tiče preventivnih mjera s posebnim fokusom na starije građane.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Donosimo sažetak svih bitnih informacija vezanih za koronavirus u Hrvatskoj.

Najnovije:

16:05 Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas će nove informacije objaviti u 18 sati.

15:25 Počela je sjednica Vlade. Plenković je uputio apel svim građanima da detaljno prate sve upute i preporuke nadležnih službi.

Što se tiče mjera, kazao kako će stožer u narednim danima postrožiti mjere opreza, a radi se o privremenoj obustavi rada niza trgovina, trgovačkih centara, teretana, sajmova, kafića i noćnih klubova.

Zatim je predstavio niz mjera koje bi trebale pomoći gospodarstvu, a one se prvenstveno odnose na odgodu plaćanja. Plenković je kazao kako će popodne biti organizirana web stranica gdje će građani moći dobiti sve informacije o koronavirusu na jednom mjestu.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je tehničke elemente ekonomskih mjera koje Vlada uvodi zbog epidemije.

Više raznih ministara je imalo riječ, no nitko nije govorio o ograničavanju kretanja za starije osobe koje je jutros spomenuo ministar Davor Božinović.

15:05 Otkazano je Europsko nogometno prvenstvo koje je trebalo početi u lipnju 2020. Plan je da se održi u lipnju i srpnju iduće godine.

15:00 Grad Zagreb je otvorio i besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.

14:45 U 15 sati očekuje se početak sjednice Vlade, na kojoj bi trebale biti pojašnjene daljnje mjere oko epidemije koronavirusa.

12:45 Ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić upravo je gostovao na N1 televiziji. Rekao je da su zaraženi liječnici bili na skijanju u Austriji, a da to nisu prijavili:

“Znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji”, kazao je Ćorušić.

Zbog njih je 140 zaposlenika Rebra završilo u izolaciji.

12:30 Još jedna osoba je izliječena, radi se o pacijentu iz Rijeke. Sada imamo ukupno pet ozdravljenih.

11:30 Europska unija zatvara vanjske granice za pola sata, točno u podne. Granice bi trebale biti zatvorene 30 dana.

11:01 Ministar Beroš potvrdio je da su među devet novih zaraženih i dva liječnika, javlja N1. Riječ je o zaraženom liječniku na KBC Zagreb i drugom iz Psihijatrijske bolnice vrapče.

9:50 Ministar Beroš bio je malo detaljniji što se tiče pomoći starijima u slučaju da im se ograniči kretanje:

“Naša briga za starije i kronične, apeliramo na njih da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta, moguće je ordinirati lijekove mjesec dana. Organizirat ćemo putem organizacija da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima. Treba osigurati dostavu hrane – i na tome radimo”, kazao je Beroš.

9:45 Ministar Božinović najavio je i strožu mjeru prema starijima – radi se o ograničenju kretanja. Detalji još uvijek nisu poznati, a više o tomu možete pročitati OVDJE.

9:30 U Hrvatskoj je porastao broj zaraženih koronavirusom. Od jučer je potvrđeno devet novih slučajeva, a ukupni broj zaraženih je sada 65.

Do sada smo napravili 1.014 testiranja.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap