Još jedan lažni vojni invalid? Optužnica DORH-a protiv predsjednika splitskog Gradskog vijeća

Josip Mihaljević
1. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je prekjučer optužnicu protiv Jure Šundova, 58-godišnjeg aktualnog predsjednika splitskoga Gradskog vijeća, zbog prijevare države i štete veće od 270 tisuća kuna. Jednom od glavnih Kerumovih ljudi prijeti od jedne do osam godina zatvora.

jure šundov

Foto: Jure Šundov | Youtube screenshot

Tri i pol mjeseca nakon otvaranja istrage DORH je podigao optužnicu protiv predsjednika splitskog Gradskog vijeća Jure Šundova, piše Slobodna Dalmacija. Terete ga da je 30. prosinca 2005. godine nadležnom tijelu podnio pismeni zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida te da je priložio 16 neistinitih liječničkih nalaza; lažno pokazujući da se psihijatrijski liječio od 18. srpnja 1997. godine do podnošenja zahtjeva. DORH tvrdi da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija, iako je on znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje.

Terete ga da je oštetio državu za 270.000 kuna

Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je: “članovi liječničkog povjerenstva su mu, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje PTSP-a kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od 30 posto”.

U prosincu 2007. godine, na temelju liječničkih nalaza, doneseno je rješenje kojem se Šundovu od 1. siječnja 2006. godine priznaje svojstvo HRVI iz Domovinskog rata IX. skupine s 30 posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta RH i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune.

“Na osnovi tog rješenja i rješenja donesenih u postupku nastavnog priznavanja istog statusa, koja su utemeljena na rješenju od 27. prosinca 2007., od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. okrivljeniku je isplaćen ukupni iznos od 22.644 kune na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine, zbog korištenja olakšice za HRVI 30%, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene uz godišnje obaveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune”, naveli su u očitovanju iz Općinskog državnog odvjetništva

Podnio ostavku

Šundov je jučer podnio ostavu na mjesto predsjednika splitskog Gradskog vijeća, ali i na mjesto gradskog vijećnika Kerumovog HGS-a. Zahvalio se Željku Kerumu, gradonačelniku Opari i svim vijećnicima te je naglasio kako je ostavka njegovo osobna odluka, a ne naredba iz stranke.

“Nadam se da sam bio dobar predsjednik Gradskog vijeća. Ja ću svoju nevinost dokazivati i vjerujem dokazati u daljnjem postupku. Mislim da s ovim prekidam daljnja nagađanja i rasprave trebam li biti tu gdje jesam”, izjavio je za Dalmatinski portal.

Kada je policija podigla kaznenu prijavu u rujnu 2017. godine izjavio je sljedeće:

Policajac s lisicama oko remena fotografiran s leđa
Lažni branitelj iz Knina u 12 godina prijevarom zgrnuo preko milijun kuna mirovine!

“Moj komentar je da sam ja građanin kao i svaki drugi. Pred Ustavom i svim zakonodavnim tijelima imam ista prava kao i svi. Nisam optužen ni osuđen. Hoće li se voditi postupak i radi li netko svoj posao, ne mogu komentirati njihov posao. A to da ja imam posljedice iz Domovinskog rata, na temelju 1.982 dana provedena u obrani, a od toga 1.917 dana u borbenom sektoru, imam. Podsjetit ću građane da sam vodio demonstracije 6. svibnja 1991. pred Banovinom, gdje je bilo oko 100.000 Splićana (…)

Ako netko smatra da ja nisam nešto, a ja kažem da jesam, pa ćemo se dokazivati. Nevin sam sve dok mi se i ako mi se ne dokaže da sam kriv. Ako mi se dokaže, onda ću odgovarati kao i svaki drugi građanin. Prema tome, imam namjeru i dalje obnašati dužnost predsjednika Gradskog vijeća. Ne postoji ništa osim nečega što je na zakonu utemeljeno da me netko makne ili eventualno koalicijski partneri. Neka Bog napravi da bude pravedno, drugo ništa ne trebam, govorio je Jure Šundov tada novinarima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap