Uvodi se zabrana napuštanja prebivališta, privatno se smije družiti 10 osoba iz najviše dva kućanstva

Josip Mihaljević
18. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati, predstavili su nove mjere. Danas imamo 3272 novih slučajeva i 68 preminulih.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U zadnja 24 sata imamo 3272 nova slučaja, a broj aktivnih iznosi 21297.

Testirano je 10849 osoba.

Na bolničkom liječenju imamo 2918 bolesnika, a na respiratoru su 294 pacijenta.

U zadnja 24 sata preminulo 68 osoba, među njima i 27-godišnjakinja.

“Prosječna dob preminulih je 77 godina. Među njima je 13 osoba imalo jedan komorbiditet, predominiraju kardiovaskularne bolesti. Ostali su imali više komorbiditeta. Ono što je tužno vidjeti među podacima, napustila nas je osoba koja je imala 27 godina, od podataka koje imamo iz kliničke bolnice gdje se liječila, imala je urinarnu infekciju, više ćemo znati kasnije”, kazala je Vera Katalinić-Janković.

Kako se trebaju ponašati oni koji su preboljeli covid?

Ministar Vili Beroš govorio je o tomu kako se trebaju ponašati oni koji su preboljeli covid-19 i mogu li oni prenositi zarazu:

“U okviru dosadašnjih znanstvenih spoznaja, oni koji su preboljeli bolest vrlo se vjerojatno u narednom periodu, ne znamo koliki je, neće razboljeti.

Međutim, zbog prisustva virusa, bilo na sluznici respiratornog trakta, bilo u stanicama, oni mogu prenijeti virus drugim osobama i mogu ih zaraziti. To je od najveće važnosti znati”, kazao je Beroš.

Virus nas je osudio na zajedništvo, dodao je Beroš.

Povratak propusnica, privatno se može naći 10 osoba iz najviše dva kućanstva

Unatoč počecima dobrih trendova, Stožer donosi nove mjere, kazao je Božinović.

“Nastavlja se primjena Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama koja istječe 21. prosinca s nekoliko korekcija u odnosu na trenutno stanje. Dodano je da na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše dva različita kućanstva.

Na Badnjak i Božić, misna slavlja će se održavati sukladno posebno izrađenim preporukama i uputama HZJZ-a”, kazao je Božinović.

Ova odluka stupa na snagu 21. prosinca. Produljenje znači da kafići, teretane i sve što je zatvoreno posljednjih nekoliko tjedana neće raditi najmanje do 8. siječnja 2021. godine.

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište i boravište.

“S obzirom na povećani rizik u ovom razdoblju, kako bi se smanjila mogućnost širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Zabrana se ne odnosi na osoblje koje je nužno za održavanje prometa i opskrbu, na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene, veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te zaštitarske službe. Naravno i osobe koje su u funkciji izvješćivanja javnosti odnosno novinara.

Tu su i pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja s posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti te diplomatsko osoblje”, kazao je Božinović.

Prilikom izlaska iz županije trebali bi imati iskaznicu ili identifikacijsku ispravu koja dokazuje pripadanju ovim iznimnim slučajevima ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-Propusnica.

Zabrana napuštanja županija važi od 23. prosinca do 8. siječnja.

Kako nabaviti propusnicu?

Božinović je kazao kako propusnice izdaju županijski stožeri prema mjestu prebivališta ili stalnog boravišta osobe.

Iznimno, ako se radi o opravdanim slučajevima koji nisu predviđeni ovom točkom, propusnicu može izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite.

Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i zagrebačke županije.

Provedbu i nadzor provođenja ove mjere osiguravaju županijski stožeri, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije.

“Zabrane iz ove odluke određuju se do 8. siječnja 2021. godine”, zaključio je Božinović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap