Stožer produljio mjere iza Nove godine, mijenjaju se samo pravila karantene

Josip Mihaljević
28. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nova pravila za karantenu zbog novog omikron soja koronavirusa. Također, iz Vlade su nakon sastanka znanstvenog savjeta poručili kako se postojeće mjere produljuju nakon Nove godine.

umirovljenik maska

Ilustracija: Unsplash

Postojeće mjere protiv koronavirusa produljuju se i nakon Nove godine, poručili su iz vlade nakon što se danas održao sastanak Znanstvenog savjeta.

Ipak, nešto se mijenja. Iz HZJZ-a poručuju kako oboljeli od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu ako su se docijepili, preboljeli covid-19 unatrag tri mjeseca ili su cijepljeni nakon preboljenja.

Svi ostali kontakti zaražene osobe omikron varijante podložni su karanteni od 14 dana i trebaju se testirati PCR testom na početku i zadnji dan karantene, piše N1.

Ako se tijekom karantene isključi sumnja da se radi o omikronu, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti ranijim sojevima virusa.

“Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprečavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni antigenski test treba potvrditi PCR testom”, poručuju iz HZJZ-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap