Usporedili smo cijene namirnica iz veljače i sada, evo što je sve poskupilo

Matej Markovinović
19. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Posljedice pandemije i rat u Ukrajini, doveli su nas do ruba recesije. Inflacija je rekordna, a cijene nikad više. Krajem veljače obišli smo najpopularnije trgovačke lance, ne bi li zabilježili gdje ćete uštedjeti koju kunu na pojedinim namirnicama. Gotovo četiri mjeseca kasnije, napravili smo istu stvar, kako bismo usput vidjeli koliko i što je poskupjelo.

Foto: Unsplash

Cijene divljaju od početka godine, a Vlada RH donijela je 1. travnja mjere koje su navodno trebale ublažiti silna poskupljenja. Mjere, naime, nisu bile baš efektivne, što dokazuju sve veći iznosi na računu iz trgovina.

Kako bismo vidjeli trenutne cijene i usporedili ih s onima s kraja veljače, odlučili smo posjetiti Lidl, Konzum, Kaufland i Interspar te provjeriti koliko je potrebno zaviriti u džep za pojedine namirnice.

Na listu namirnica stavili smo špagete, umak za tijesto od rajčice, trajno mlijeko, crvenu jabuku, naranče, crveni lik, rajčicu grappolo, jaja, svinjski kare te pileća prsa. Za početak, u nastavku prilažemo tablicu kakve su cijene bile za ove namirnice krajem veljače.

Cijene namirnica u veljači. Foto: mirovina.hr

Sljedeća tablica pokazuje kakve su cijene sada, u lipnju. Napominjemo da nismo uzimali u obzir akcijske cijene te smo za svinjetinu ovoga puta odabrali svinjski kare, prvenstveno zbog “standardizacije” i nedostatka odrezaka bez kosti u Lidlu. Namirnice koje su poskupile označili smo crvenom bojom, dok one koje su pojeftinile označili smo zelenom.

Ako su cijene kojim slučajem ostale iste, označili smo ih žutom bojom. Cijenu svinjskog karea usporedili smo samo u Konzumu te Kauflandu.

Cijene namirnica u lipnju. Foto: mirovina.hr

Dakle, špageti su u Konzumu i Intersparu ostali iste cijene, dok su u Lidlu i Kauflandu poskupili. Umak za tijesto nije se pretjerano mijenjao, što se, doduše, ne može reći za litru trajnog mlijeka koja je u svakoj trgovini poskupila. Jabuke, naranče i rajčica doživjele su pojeftinjenje, dok je crveni luk svugdje poskupio osim u Intersparu.

Jedna od najkorištenijih namirnica, jaja, također su poskupili. Za 10 jaja sada se pretežito izdvaja oko 14 i pol kuna, osim u Lidlu gdje se čak malo pojeftinila. Svinjski kare nismo mogli usporediti u Lidlu i Intersparu, no u Konzumu je on poskupio, dok je u Kauflandu pojeftinio. Pileća prsa poskupila su u svakoj od navedenih trgovina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap