Uskoro presuda Horvatinčiću: Djeca poginulog para poslala emotivno pismo

Josip Mihaljević
13. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Kontroverzni hrvatski poduzetnik Tomislav Horvatinčić sutra očekuje presudu trećeg suđenja zbog pomorske nesreće u kojoj je živote izgubio talijanski bračni par. Presuda se očekuje za nešto iza 12 sati, a djeca poginulog para su poslala otvoreno pismo u kojem Hrvatsku pozivaju na svjetliju budućnost.

tomislav horvatinčić presuda

Foto: Tomislav Horvatinčić | Youtube screenshot

Danas, u srijedu 13. ožujka, nešto iza 12 sati trebala bi biti poznata presuda šibenskog Općinskog suda Tomislavu Horvatinčiću. On je 2011. godine svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para Salpietro koji su poginuli.

Treće je ovo suđenje Horvatinčiću, a javnosti izuzetno zanimljivo, jer je u prijašnjem procesu sutkinja Maja Šupe povjerovala Horvatinčiću da je doživio sada već famoznu “sinkopu”.

Prošlog tjedna su izrečene završne riječi u postupku; tužiteljica je rekla kako za Horvatinčića u postupku ne postoje olakšavajuće okolnosti, dok je Horvatinčićev odvjetnik kazao kako su mediji njegovog klijenta razapeli kao ubojicu i kriminalca.

I dok čekamo presudu, koja bi trebala biti poznata iza 12 sati, možete pročitati pismo djece poginulog para, koji i dalje vjeruju kako će presuda ići njima u korist. Pismo, odnosno e-mail su poslali na engleskom jeziku, a mi prenosimo slobodan prijevod s dnevnik.hr.

“Nadamo se da ćemo od sutra krenuti u svjetliju budućnost, a Hrvatska postati sigurnija”

“Prošlo je osam godina. Proteklih osam godina, bili smo prisiljeni suočavati se s najtužnijim događajem u našim životima i to zahvaljujući ekstremno dugom suđenju.

Proteklih osam godina ogorčeni smo nevjerojatnom strategijom obrane koja je počela kao snažna ofenziva i psihološko nasilje.

Proteklih osam godina prisustvovali smo nizu saslušanja, čuli razne presude, nosili se s izvještajima tehničkih i medicinskih vještaka, dali nebrojne intervjue međunarodnim medijima, razgovarali s hrvatskim, talijanskim i europskim parlamentima, sastajali se i telefonski razgovarali s političarima, veleposlanstvima, konzulatima i nebrojeno se puta sastali s našim odvjetnicima.

Proteklih osam godina smo izloženi snazi laži koja je suprotstavljena neprocjenjivoj važnosti dostojanstva i čovječnosti.

Prije osam godina osjetili smo se potpuno samima usred Jadranskog mora, gdje su tog utorka ujutro preminuli naši otac i majka.

Nadamo se da ćemo, nakon sutrašnje presude, konačno naći siguran dok.
Nadamo se da će nas odvesti prema svjetlijoj budućnosti, s mnogo više čovječnosti.

Mi tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto.

Zaista smo zahvalni svima onima koji su u ovom slučaju svoj posao odradili profesionalno kao i svima ostalima koji su za nas imali lijepe riječi i ustrajali na pozitivnom stavu svih ovih godina.

Svi to zaslužujemo.

Federico i Gaia Salpietro

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap