Umirovljenik (85) često pada u nesvjest, Centar za socijalnu skrb mu ne da preporuku za hitni smještaj u dom

Josip Mihaljević
3. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Puljanin Bruno Dorić više je puta pao u nesvijest, boluje od sinkope, a liječnica opće prakse izdala mu je preporuku da ga se što prije smjesti u dom za starije. Međutim, Centar za socijalnu skrb tvrdi da nije socijalno ugrožen.

penzioner

Foto: Unsplash

Umirovljenik iz Pule Bruno Dorić ima 85 godina, a liječnici su mu nedavno dijagnozirali sinkopu. Više puta posve iznenada je pao u nesvijest, što znaju i djelatnici hitne pomoći koji su ga nekoliko puta spašavali – i u autobusu i na ulici, piše Glas Istre.

Dorić živi u strahu od sljedećeg pada i volio bi otići u dom za starije:

“Preša mi je, poša bi u dom, već sutra. Ujutro jedva hodam i strah me da ću pasti i više se neću dignuti”, ispričao je novinarima Glasa Istre.

Živi sam u kući, supruga s kojom nikada nije imao djece je preminula prošle godine. Povrh svega, ima i službenu dijagnozu sinkope, iznenadnog gubitka svijesti uslijed poremećaja prokrvljenosti mozga, što znači da svijest može izgubiti u gotovo bilo kojem trenutku. Zbog toga mu je i liječnica opće prakse izdala preporuku da ga se što prije smjesti u dom za starije.

Mjesto u domu čeka preko šest godina

Steve Price
Poznati Australac poludio na dom za starije: "Treba ih strpati u zatvor!"

Mjesto u domu “Alfredo Štiglić” u Puli čeka već šest godina, a kazali su mu da će čekati još toliko. Stoga se javio u dom “Domenico Pergolis” u Rovinju, gdje su mu kazali da postoji mogućnost da ga uzmu po hitnom postupku, no za to mu je potrebna preporuka Centra za socijalnu skrb.

“Donio sam ih sve što su me tražili, dokumentaciju, odrezak mirovine, izvadak zemljišnih knjiga za stan, pozvali su me da dođem ponovno i rekli da mi ne mogu pomoći. Niti s jednom preporukom?! Nisu mi ni pismeno odgovorili kako bih se moga žaliti. Evo što rade naše ustanove koje su dužne zaštititi stariju, slabo pokretnu i bolesnu osobu”, kazao je novinarima.

On je i 60-postotni invalid rada, a snalazi se kako može:

“Moram si otići kupiti za jesti, lijekove, kod doktora i na terapije koje sve sam plaćam, a hodam jako nestabilno. Više puta sam pao u nesvijest, jednostavno kolabiram”, kazao je.

Bio u domu, ali prije šest godina

Ako umirovljenik neće u dom za starije, doći će dom za starije kod njega

U domu Alfredo Štiglić bio je prije šest godina sa suprugom, no ona se tada razboljela i preporuka liječnika je bila da se oporavlja kod kuće. Tada su svojevoljno otišli iz doma, ali su odmah podnijeli zahtjev da se vrate kada se ona oporavi. Ona je u međuvremenu preminula:

“S mirovinom od tri tisuće kuna ne mogu si priuštiti privatni dom koji košta više od sedam tisuća, na kraju krajeva za što sam cijeli život uplaćivao doprinose nego kako bih bio zbrinut u starosti.

Imam cijele hrpe spisa, dijagnoza, svi liječnici potvrđuju da zbog stanja u kojem se nalazim ne bih smio živjeti sam”, kaže.

Centar za socijalnu skrb: Nije socijalno ugrožen

Upoznajte se s pravima za starije osobe iz sustava socijalne skrbi

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sandra Ventola napominje da je gospodin Dorić već bio u Domu za starije Alfredo Štiglić, te da ga je samoinicijativno napustio:

“Iz razgovora gospodina sa socijalnom radnicom našeg centra, što je i evidentirano u aplikaciji SocSkrb, vidljivo je da gospodin ima dostatne prihode, poveću ušteđevinu i nekretninu te, kao takav, ne spada u kategoriju socijalno ugroženih i može si osigurati smještaj i njegu u privatnoj ustanovi ili na neki drugi način.

U takvim slučajevima, centar ne izdaje preporuke”, kazala je ravnateljica centra za Glas Istre.

Dom u Rovinju također nema slobodnih mjesta, a na listi čekanja nalazi se 750 ljudi.

Preporuka Centra za socijalnu skrb puno bi značila jer bi mogao doći na listu prioritetnih smještaja.

“Nije da bi gospodin odmah došao na red niti kod nas ali uz preporuku Centra za socijalnu skrb mogao bi doći na listu prioritetnih smještaja”, kazala je ravnateljica Doma za starije “Demenico Pergolis” Kristina Laginja.

Umirovljenik (85) često pada u nesvjest, Centar za socijalnu skrb mu ne da preporuku za hitni smještaj u dom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap