Uskoro bi mogao poskupjeti i kruh, evo što kažu pekari, ali i ministar gopodarstva

Ana Kanazir
3. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Cijene kruha se razlikuju od pekare do pekare i od dućana do dućana. Iako Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović kaže kako do poskupljenja pekarskih proizvoda neće doći, s njime se ne slažu pekari koji najavljuju nove cijene, veće i za 10 do 20 posto. Ostaje vidjeti kako će zapravo sve izgledati.

Kruh u kartonskoj vrećici

Kruh | Foto: Pixabay

Inflacija je svaki mjesec sve niža, točnije, trenutno se radi o najnižoj stopi inflacije od prošlog siječnja. Stopa inflacije u listopadu je tako usporila na 5,8 posto na godišnjoj razini. Ipak, građani i dalje vode borbe kod odlaska u trgovine, a uskoro bi mogao poskupjeti i kruh i pekarski proizvodi.

Ministar kaže da nema poskupljenja

Umirovljenici, ali i svi drugi građani često ostaju iznenađeni cijenama u trgovinama ili pekarama, koje kao da neprestano samo rastu. Upravo bi u potonjima cijene kruha i pekarskih proizvoda mogle biti još veće, ako je suditi prema vlasnicima pekara koji kažu kako trenutačne cijene nisu održive. Ministar gospodarstva Davor Filipović je za Danas.hr rekao kako ne vidi da su porasli inputi o kojima govore pekari.

– Ne mislim debatirati sa pekarima. Rekao sam da nema nikakvog opravdanog razloga da se poveća cijena bilo kojih proizvod, rekao je Filipović, a prenosi N1info.hr.

S druge strane, na njegove riječi je došao odgovor jednog suvlasnika pekarnice u Zagrebu.

– Ovisi koji aspekt poslovanja ministar gleda, ako gleda samo cijenu pšenice, nema razloga za poskupljenje, ali ako gleda cijelo naše poslovanje – nažalost, ima, istaknuo je suvlasnik pekarnice u Zagrebu Karlo Vulin za Danas.hr.

Pekara Arena u Rijeci
Pekarnica u Rijeci ponovno nudi jeftiniji kruh i to povodom 25 godina rada

Pekari kažu da bi cijene mogle rasti i do 20 posto

Dodao je kako je rasla cijena rada, transport, ali i struje. Upravo zbog neodrživosti poslovanja je nedavno i zatvorena najstarija zagrebačka pekara na Novoj vesi, o kojoj smo pisali ovdje.

– Mi se kao kupci borimo s Talijanima borimo za brašno i kupujemo po njihovim cijenama, a Austrijancima, kupujemo po njihovim cijenama, plaćamo transport isto kao i oni, a prodajemo na tržištu koje je najsiromašnije i tu nastaje problem, objasnio je Vulin.

Poznato je i kako je najskuplji kruh u državi u Rijeci, gdje treba izdvojiti euro i 30 centi za pola kilograma bijelog kruha, dok je u Zadru najjeftiniji i iznosi u prosjeku euro i 10 centi.

– Nitko neće raditi u minusu, ljudi će raditi ono što treba da im tvrtke prežive, a ja se bojim da će to u dogledno vrijeme značiti nova poskupljenja. Koliko posto teško je reći, to ne znam, to će biti osobna procjena svake tvrtke, ali ja mislim postoji prostor za još 10 do 20 posto”, zaključio je za RTL suvlasnik pekarnice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap