USKOK podigao optužnicu protiv 21 osobe: Mitom od par tisuća eura namještali veće mirovine

Josip Mihaljević
8. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podignuo je optužnicu protiv 21 okrivljenika – među njima su i osobe iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje su u zamjenu za mito svojim ‘klijentima’ namještale veće mirovine nego što su ih zaradili. Što mislite, koliko je takvih slučajeva?

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv ukupno 21 hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabe položaja i ovlasti te teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Namještala veće mirovine ljudima od 2011.

USKOK sumnjiči šeficu odjela Mirovinskog da je povećavala mirovine u zamjenu za mito

Prvookrivljenica je kao zaposlenica HZMO-a, na poziciji višeg upravnog savjetnika – voditelja Referade za utvrđivanje beneficiranog radnog staža i kontrole staže te kao šef Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja HZMO-a, u razdoblju od srpnja 2011. do kolovoza 2018. u zamjenu za mito ‘sređivala’ veće mirovine.

USKOK navodi kako je ona pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su joj neposredno ili posredstvom drugookrivljene ili trećeokrivljene  davale mito od 1.000 do 2.000 eura.

Nakon što bi posredstvom drugookrivljene ili trećeokrivljene zainteresirane osobe dostavile mito i potrebne podatke, prvookrivljena je neovlašteno koristeći se imenima podređenih djelatnika u bazi podataka aktivnih osiguranika HZMO-a neosnovano uvećavala podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine. Osim toga, povećavala im je i podatke o stažu osiguranja i time im namještala uvećanje godine radnog staža.

Potencijalno se okoristilo 39 osoba

Na temelju izmijenjenih podataka, USKOK navodi kako je nepripadno uvećala mirovinu za 18 osoba. Prvookrivljena je tako zaradila 31.220 eura, a drugookrivljena 2.730 eura.

Zanimljivo je da USKOK navodi kako je na isti način, ali bez utvrđenog primanja novčane nagrade, omogućila nepripadno uvećanje mirovine za još 21 korisnika mirovinskog sustava. Ostali navedeni okrivljenici koji su davali mito terete se za kazneno djelo davanja mita.

U optužnici se predlaže da se prvookrivljenoj i drugookrivljenoj oduzme imovinska korist koju su pribavile kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

Najmlađi optuženik/ica ima 55, a najstariji/a 72 godine.

USKOK podigao optužnicu protiv 21 osobe: Mitom od par tisuća eura namještali veće mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap