Usklađivanje je pojela inflacija: Mirovine bi značajno morale porasti da se vrate ‘na nulu’

Josip Mihaljević
14. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 2,24 posto. Međutim, već je sasvim izvjesno da će inflacija pojesti većinu i da će realna kupovna moć bilo koje mirovine u Hrvatskoj biti slabija nego u istom razdoblju prošle godine. Ista stvar događa se i u Njemačkoj gdje usklađivanje iznosi preko 6 posto.,

novac inflacija

Foto: Unsplash

Prvo usklađivanje mirovina u 2022. godini iznosi 2,24 posto. Međutim, već se može reći da unatoč nešto većim iznosima one zapravo vrijede manje nego prije godinu dana.

Glavni razlog tomu je sve veća inflacija koja za veljaču 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. godine iznosi 6,3 posto. U prijevodu, da inflacija prestane postojati (a većina analitičara prognozira da bi mogla još ubrzati), mirovine bi u drugom dijelu godine morale značajno porasti tek da se stvari vrate “na nulu”, odnosno da kupovna moć mirovina vrijedi kao i prije godinu dana. Koliko inflacija iznosi u ožujku saznat ćemo kroz nekoliko dana kada Državni zavod za statistiku objavi nove podatke.

Država ne može previše utjecati na to što se događa jer je problem globalan. Primjerice, procjene Eurostata za ožujak kažu kako je inflacija u eurozoni dosegla 7,5 posto. 

Čak da mirovine imaju snažnije usklađivanje, kao primjerice u Njemačkoj, gdje rastu između 5,35 i 6,12 posto, umirovljenici ne bi mogli biti sretni.

Vlada priznala: U recesiji smo i nemamo love da pomognemo umirovljenicima

Njemačke udruge umirovljenika i sindikati upozoravaju kako će čitav taj rast poništiti inflacija koja je u Njemačkoj prešla 7 posto, a to je najveći skok u posljednja četiri desetljeća.

Podsjetimo još na činjenicu da je Vlada prije nekoliko tjedana odbacila mogućnost uvođenja formule usklađivanja prema kojoj bi one rasle najmanje koliko iznosi inflacija. U obrazloženju su kazali kako možda ne bi bilo dovoljno novca za isplatu mirovina u slučaju da uđemo u recesijsko razdoblje.

Usklađivanje je pojela inflacija: Mirovine bi značajno morale porasti da se vrate ‘na nulu’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap