Upitali smo starije što ih veseli: Na prvom mjestu je obitelj pa zdravlje

Alberta Požgaj
28. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Prema svjetskim mjerenjima sreće iz 2021., Hrvatska je zauzela 47. mjesto. Upitali smo naše starije sugrađane bi li se složili s takvom ljestvicom. Stariji su u principu potvrdili takvo rangiranje te nam otkrili što ih je veselilo prije, a što ih veseli danas.

Jesu li stariji sretni | Pexels

Jesu li stariji sretni | Pexels

Hrvatska je s prosječnom ocjenom šest zauzela 47. mjesto od 146 zemalja na ljestvici sreće, kako se navodi u World happiness izvješću iz 2021. godine. Stariji koje smo upitali za mišljenje su smanjili taj broj na pet i istaknuli svoje razloge zašto je tomu tako.

“Od 1 do 10, sretni smo 5”

"Čitam, šećem i s unucima sam. Volim koncerte, a križaljke mi već idu na živce"

Upitali smo stariji bračni par iz Zagreba, koliko su sretni. Oboje su istaknuli kako bi svoju sreću na ljestvici od jedan do deset smjestili na broj pet. Broj se ne razlikuje toliko od hrvatskog prosjeka. Iako, na percepciju sreće kod starijih utječu dnevno-politička pitanja.

“Na ljestvici sreće od 1 do 10 rekao bih da sam na broju 5. Najviše me rastužuje nepravda koja je posvuda oko nas, a vesele me djeca i unuci. Najviše me veseli kada je obitelj na okupu i kada je s obitelji sve u redu. Iako sam zadovoljan svojim umirovljeničkim statusom, moglo bi uvijek biti bolje”, ispričao nam je gospodin iz Zagreba (80).

S njime se složila njegova supruga (81) te iznijela slična promišljanja.

“Isto bih se smjestila na broj 5 na ljestvici sreće. Mene više od nepravde rastužuje, to jest, brine zdravlje. Rastužuje me kada su djeca odvojena od mene. Kao i kod supruga, obitelj i druženje s obitelji mi pruža najveće zadovoljstvo i sreću”, odgovorila nam je gospođa.

Indeks sreće u Hrvatskoj od 2017. - 2021. | Ilustracija: mirovina.hr

Indeks sreće u Hrvatskoj od 2017. – 2021. | Ilustracija: mirovina.hr

“Veselili su me izlasci i odjeća, danas obitelj”

Često se zaboravi kako su i osobe starije životne dobi nekada bile mlade te vodile burne i užurbane živote pune uspona i padova. Isto tako, mnoge stvari koje su nekada u mladosti i odrasloj dobi veselile današnje starije, danas isto tako vesele mlade i osobe srednje životne dobi. Tako da, što se tiče životnih sitnica i sreće koju one pružaju, nema značajnijih promjena. To potvrđuju izjave naših sugovornika.

“Prije nego što sam zasnovao obitelj, moram priznati kako su me veselili izlasci, plesnjaci i druženja s prijateljima. Volio sam dobro i pojesti, ali to je slučaj i danas. Nakon što sam zasnovao obitelj, u tridesetima ajmo reći, sreću i ispunjenje mi je pružalo to kada bih znao da sam materijalno osigurao obitelj i kada sam stekao određeni imetak”, istaknuo je umirovljenik.

Supruga je nakon pomnijeg razmišljanja otkrila kako su ju veselile sitnice koje i danas vesele veliku većinu 25-godišnjakinja.

“U mladosti me je sve veselilo. Veselio me život! Prije me veselio i rad, baš iznimno, jer bih znala da ću si moći kupiti neku lijepu odjeću. Nakon što sam sa suprugom zasnovala obitelj djeca su mi pružila najveću sreću, a slična situacija je i danas. Iako, i u mladosti je bilo puno problema poput brige za egzistenciju odnosno kako prehraniti obitelj”, zaključila je umirovljenica.

Izjave naših zrelijih sugrađana potvrđuje istraživanje od prošle godine koje navodi kako su starije osobe sretnije i zadovoljnije ako su okružene članovima obitelji koji im pružaju kako emocionalnu tako i materijalnu potporu.

Upitali smo starije što ih veseli: Na prvom mjestu je obitelj pa zdravlje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap