Unatoč poraznim brojkama u cijepljenju 65+ populacije, uskoro kreće treća faza

Josip Mihaljević
19. travnja 2021.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj je cijepljeno preko pola milijuna ljudi, ali s drugom dozom samo 139 tisuća. Unatoč poraznim brojkama u cijepljenju prioritetne starije populacije uskoro kreće i treća faza u kojoj će se cijepiti svi koji to žele.

penzic cjepivo

Foto: Unsplash

Stožer civilne zaštite danas je objavio kako je zaključno s 18. travnja utrošeno 639 tisuća doza cjepiva – s jednom dozom cijepljeno je 412 tisuća, a s dvije tek 139 tisuća građana. Prva faza cijepljenja bila je usmjerena na zdravstvene radnike, korisnike domova za starije i radnike u domovima za starije, a u drugoj fazi je fokus bio na starijima od 65 s kroničnim bolestima.

Dvije doze primilo 6,6 posto starijih od 65

Je li cjepivo zaštitilo starije građane? U bolnicama sve mlađi pacijenti!

Ususret trećoj fazi, Jutarnji list analizira koliko smo uspješni u prve dvije. Druga faza je završila u većem dijelu zemlje, a cijepilo se tek 38,6 posto starijih od 65 godina, pokazuju podaci HZJZ-a.

Procjena je da u Hrvatskoj žive 853.784 osobe u populaciji 65+, a barem jednom dozom cijepljeno je 329 tisuća, odnosno 38,6 posto. Obje doze primilo nje tek 6,6 posto u toj populaciji. Dijelom je to zbog velikog razmaka između primanja prve i druge doze (kod AstraZenece je to tri mjeseca) pa se u narednim danima očekuje i veći skok kod te statistike.

Ipak, činjenica je da nekoliko dana prije završetka druge faze imamo podatak da se iz nekog razloga preko 60 posto starijih i najugroženijih.

Treća faza

U trećoj fazi cijepit će se opća populacija s nešto većim naglaskom na zaposlenike u prioritetnim sektorima poput turističkih radnika i prosvjetnih radnika. Dakle, treća počinje s relativno neuspješnim rezultatima u prvoj i drugoj fazi.

HZJZ nije htio odgovoriti Jutarnjem listu zašto je tomu tako, ali neslužbeno  saznaju da je odbijanje AstraZenecinog cjepiva, kojeg smo u proteklom razdoblju imali najviše, poslužilo kao velika kočnica.

cijepljenje
Danska prekida cijepljenje AstraZenecom, EU neće produljiti ugovore

“Ljudi su spremni na cijepljenje, no kada im se kaže da će dobiti AstraZenecu, odustaju, odnosno kažu da će pričekati cjepivo neke druge kompanije. U početku, nakon odobrenja AstraZenece, odbijali su ga samo stariji jer je tada bilo upitno djeluje li na starije od 65 godina, a nakon što se pojavila i priča s ugrušcima, to cjepivo odbijaju i mlađi”, neslužbena je poruka iz HZJZ-a.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap