Danska prekida cijepljenje AstraZenecom, EU neće produljiti ugovore

Jasmina Grgurić
15. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Kontroverze oko nuspojava pojedinih cjepiva ne jenjavaju. Dapače, sve je više povezanosti između AstraZenece i  Johnson&Johnsona sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Zbog toga Danska prva trajno obustavlja cijepljenje AstraZenecom, a ni Europska komisija neće produljiti ugovore o njihovoj nabavi.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Danska je prva zemlja koja će u potpunosti prestati s primjenom cjepiva AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, priopćili su jučer danski mediji. Zbog te odluke, javila je televizija TV 2, program cijepljenja u Danskoj kasnit će nekoliko tjedana.

Rizik od covida veći je od nuspojava cjepiva?

S druge strane, Europska agencija za lijekove (EMA) je potvrdila vezu između cjepiva AstraZeneca i stvaranja krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima. Ipak, tvrde da je rizik umiranja od covida-19 daleko veći nego rizik od umiranja zbog rijetkih nuspojava lijeka. Istoga stava je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

cijepljenje
Preokret oko AstraZenece: Sve više zemalja cijepit će samo starije od 60 godina

Danska je još 11. ožujka privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je tada jedan bio zabilježen u zemlji. Također je stavila “na čekanje” i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson zbog istog razloga, piše Index. Sada povlače još radikalniji potez.

Također, Europska komisija je odlučila da iduće godine neće produljiti ugovore o nabavi cjepiva protiv koronavirusa s farmaceutskim tvrtkama poput AstraZeneca i Johnson i Johnsona koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, piše u srijedu talijanska La Stampa pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravstva, navodi HRT.

Ugovori nakon ove godine neće biti produženi

U dogovoru  s čelnicima mnogih članica EU-a, Europska komisija odlučila je da ugovori koji su potpisani s tvrtkama koje proizvode cjepiva s virusnim vektorima, a koji vrijede za tekuću godinu, neće biti produljeni kad isteknu, piše talijanski medij.

Bruxelles će se u budućim ugovorima usredotočiti na cjepiva koje koriste mRNA tehnologiju, poput Pfizerova i Modernina, kao i njemačkog CureVaca koji čeka odobrenje za upotrebu u EU-u, piše La Stampa u srijedu.

Danska prekida cijepljenje AstraZenecom, EU neće produljiti ugovore
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap