Je li cjepivo zaštitilo starije građane? U bolnicama sve mlađi pacijenti!

Jasmina Grgurić Zanze
8. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Brojke zaraženih u trećem valu koronavirusa, u kojemu je dominantniji puno agresivniji britanski soj, neprestano rastu. Bolnice se pune, ali smrtnost je manja nego u drugom valu. Razlog je sve manje starijih pacijenata na odjelima, za što je najvećim dijelom zaslužna procijepljenost.

Ilustracija/Unsplash

Hrvatska u posljednja 24 sata ima čak 3.217 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva dosegao gotovo 13 tisuća. Među njima je 1.756 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 36 osoba.

Dob hospitaliziranih pala sa 74 na 64 godine

Brojke nisu dobre. Nema sumnja da se susrećemo s trećim valom i novim britanskim sojem koji je zarazniji, a teži oblici bolesti pogađaju sve mlađe pacijente. Jedan od razloga je što se dobar dio populacije cijepio pa su oni, iako ne u potpunosti, zaštićeni od fatalnih posljedica oboljenja. Čak i da se zaraze, simptomi su puno blaži.

Tako prema podacima Stožera i među preminulima imamo mlade ljude bez ostalih bolesti. Ono što jest pozitivno da smo usporili umiranje starijih osoba pa je tako ukupan broj umrlih s obzirom na broj zaraženih manji u drugom valu, jer su pacijenti u prosjeku mlađi za desetak godina. Ranije su imali 74, a sada je dob hospitaliziranih 64 godine. Mlađi organizam u pravilu znači i jači organizam, a samim time i veću šansu da se izbori s virusom.

No, što će biti za tjedan ili dva u hrvatskim bolnicama, nitko ne zna.

Pacijenti uglavnom u 50-ima i 60-ima

U KB Dubrava 300-tinjak je pacijenata, od kojih oko 50 na respiratoru. Upola je to kapaciteta kojima raspolažu. Ipak, da i oni imaju sve mlađe bolesnike, za Jutarnji list rekao je ravnatelj Ivica Lukšić.

Miroslav Radman
Akademik Radman otkrio koje cjepivo preferira: "Ovo nije trebalo zvati pandemijom i dizati paniku"

“Bilježimo sve mlađe bolesnike. Trenutačno imamo na respiratoru mladića u dvadesetim i gospođu koje ima samo 37 godina. U svakom slučaju pacijenti su nam sve mlađi, uglavnom u pedesetima i šezdesetima, što ove zime, u drugom valu korone, nije bio slučaj jer najčešće su to bili stariji od 75. Očito je cijepljenje starijih osoba dalo rezultata, što je jako dobro jer je klinička slika ovih novih pacijenata drukčija, odnosno puno teža, što bi starije osobe teže podnijele” – kazao je prof. dr. Ivica Lukšić.

Lukšić objašnjava da je to i razlog manje smrtnosti, jer je na isti broj hospitaliziranih ove zime dnevno bilo desetak umrlih, odnosno dvostruko više nego što se to trenutačno događa. Zbog povećanog broja pacijenata u KB-u Dubrava trenutačno pomažu kolege iz KBC-a Sestre milosrdnice, KB-a Merkur i KB-a Sveti Duh.

Slično stanje je i u bolnicama u Rijeci i Splitu, ali i Zadru s obzirom da županija ima nadprosječno velik broj zaraženih osoba.

Je li cjepivo zaštitilo starije građane? U bolnicama sve mlađi pacijenti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap