UN-ovi stručnjaci: “Očekujemo dramatičan porast seksualnog nasilja kod starijih ljudi”

Josip Mihaljević
14. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Ujedinjeni narodi pripremili su se za današnje obilježavanje Dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba. Stručnjakinja Rosa Kornfeld-Matte progovorila je o tabu temi, seksualnom zlostavljanju starijih ljudi. Iako se takvi slučajevi rijetko prijavljuju, ona očekuje dramatičan porast u budućnosti…

Zgrada UN-a u New Yorku /Foto: wikipedia

Sutra se održava Dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba, a UN-ovi stručnjaci pripremaju razne stručne konferencije. Prekjučer je Rosa Kornfeld-Matte, stručnjakinja za ljudska prava s posebnim fokusom na starije ljude, izjavila niz zabrinjavajućih stvari:

“Seksualno zlostavljanje i silovanje starijih osoba je tema o kojoj rijetki pričaju. Bez obziran a to, ona je stvarnost. Moramo obraćati više pažnje i poticati prijavljivanje takvih slučajeva nadležnim vlastima”, kazala je.

Takve slučajeve nazvala je “nevidljvim” i “tabu”, ali je dodala i zabrinjavajuću prognozu:

“Starenjem naših društava, očekujemo da će navedeni problem rasti dramatično. Čak ni da skupimo sve podatke, statistike i istraživanja – nećemo moći napraviti procjenu svih dimenzija koje su uključene u ovaj rastući problem”, poručila je.

Rosa veliki problem vidi u mitu da takav tip nasilja počinjavaju stranci.

“Nažalost, većina zlostavljača tog tipa su članovi obitelji, rodbina ili druge osobe s povjerenjem, poput skrbitelja”, kazala je.

Problematizirala je stereotipe poput onih da stariji ljudi nisu seksualna bića te da njihovi životi ovise o drugim ljudima. Takav način razmišljanja postavlja jedinstvene barijere u izvještavanju, prijavljivanju i na koncu preveniranju seksualnog nasilja u domovima za starije.

Pozvala je na više edukacije, treninga i istraživanja o ovom problemu, kao i istraga i inspekcija kako bi bolje mogli spriječavati i odgovarati na ovaj problem.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap