Umrlo čak 12.000 umirovljenika, dvije tisuće više nego što je novih!

Jasmina Grgurić
5. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Pandemija, posredno ili neposredno, i dalje odnosi sve više starijih života. Već u prva tri mjeseca 2021. godine umrlo je 12.000 umirovljenika, čak dvije tisuće više nego što je novih građana otišlo u mirovinu. Nastavlja se time crni niz s kraja prošle godine koja nam je donijela povijesno rekordne brojke smrtnosti, prvenstveno u umirovljeničkoj populaciji.

Ilustracija: Rawpixel

Zastrašujući podatak otkriva najnovija statistika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naime, samo u prva tri mjeseca 2021. godine umrla su čak 12.153 umirovljenika. S druge strane, građana koji su u istom razdoblju postali umirovljenici je 9.995, odnosno 2.158 manje!

Podsjetimo, lani se po prvi put u povijesti dogodilo da imamo više umrlih, nego novih umirovljenika, a tomu je najviše doprinijela rekordna smrtnost u prosincu na vrhuncu drugog vala epidemije. Tako smo 2020. zaključili s poražavajućih gotovo 55 tisuća umrlih i oko 50 tisuća novih umirovljenika. Toliko umrlih Hrvatska nije imala još od kraja Drugog svjetskog rata, a iako se činilo da 2021. donosi poboljšanje, situacija je iz mjeseca u mjesec sve gora.

Najgore je što smo rekordnu razliku s kraja 2020. dopola već skoro dosegnuli u samo prva tri mjeseca ove godine. Ona se u odnosu na veljaču povećala za oko 1.500 umrlih više nego novoumirovljenih.

stariji
Pomor starijih: Hrvatska opet ima više umrlih, nego novih umirovljenika!

Naime, u odnosu na prethodni mjesec, imamo gotovo 5.000 umrlih umirovljenika više! Prema ožujskim podacima za veljaču bilo ih je 7.400, a u travnju za ožujak kako smo već rekli 12.153 njih. S druge strane, umirovljenih je mjesec dana ranije bilo oko 3.000 manje.

Usporedimo li najnovije podatke s istim mjesecom prošle godine, vidimo da je umrlih bilo za čak 2.000 manje, a novih umirovljenika podjednako. Treći val pandemije s vrhuncem u ožujku, nema sumnje, odnio je posredno ili neposredno, brojne starije živote.

Da je umirovljenika ukupno manje vidljivo je i na godišnjoj razini. Lani u isto vrijeme imali smo tako 1,15 milijuna korisnika mirovina, od kojih u Hrvatskoj 972.200. Danas u Hrvatskoj imamo čak 4.675 umirovljenika manje nego točno prije godinu dana!

 

Umrlo čak 12.000 umirovljenika, dvije tisuće više nego što je novih!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap