Pomor starijih: Hrvatska opet ima više umrlih, nego novih umirovljenika!

Jasmina Grgurić
22. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Katastrofalni trend rekordnog umiranja hrvatskih umirovljenika u pandemiji se nastavlja. Tijekom prošle godine prvi puta u povijesti imali smo više umrlih, nego novo umirovljenih građana. Najviše ih je umrlo krajem 2020. kada je korona uzela maha. Iako se činilo da početak 2021. donosi poboljšanje, crne brojke se nastavljaju.

stariji

Foto: Pixabay

Hrvatska je kobnu 2020. zaključila s nikad većim brojem preminulih umirovljenika kojih je prvi put u povijesti bilo više nego novo umirovljenih gađana. Pravo na mirovinu lani ih je tako ostvarilo oko 50 tisuća, a preminulo 54 i pol tisuća. Toliko umrlih, velikom većinom starijih građana, nismo imali još od kraja Drugog svjetskog rata. Najviše života ugašeno je krajem godine, u studenome i posebice prosincu, kada je pandemija izmaknula kontroli.

Umrlih 669 više nego novo umirovljenih

Siječanj je donio nešto povoljniji omjer od 3.300 novih umirovljenika i 2.600 preminulih. No, najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o isplatama mirovina u ožujku za veljaču otkrivaju grozomornu sliku. Tako je korisnika koji su pravo na mirovinu prvi put ostvarili u 2021. godini 6.731.

Šokantno: Prvi put u Hrvatskoj više umirovljenika umrlo nego što se umirovilo!

Umrlih umirovljenika kojima je prestalo pravo na mirovinu zbog smrti je 7.400! Dakle, u odnosu na prethodni mjesec imamo dvostruko više novih umirovljenika, ali gotovo trostruko umrlih. Stvorilo je to negativnu razliku od 669 umrlih više već na samom početku godine, čime se nastavlja crni niz s kraja 2020.

Ako te podatke usporedimo s onima u istom mjesecu prošle godine, onda vidimo da je broj novih umirovljenika bio neznatno manji, 6.149, dok je umrlih bilo 5.848, odnosno 1.552 manje nego sada.

Pomor starijih građana

Rekordnu smrtnost potvrđuju i ostale državne statistike. Tako je Ministarstvo uprave u maticu umrlih prošle godine upisalo 59.814 osoba. Državni zavod za statistiku je tu brojku postavio na manjih 56.677 u prijevremenim podacima objavljenima u siječnju. Uzmemo li pritom da je među njima 54 i pol tisuće umirovljenika, jasno je da se radi o pomoru starijih građana.

stariji
U 2020. rekordan broj umrlih i nikad manje rođenih: Demograf kaže da idemo prema potpunom slomu

U odnosu na 2019. godinu, broj umrlih porastao je za 8,3 posto, odnosno 4.350 više. Najviše se pritom umiralo u prosincu, kada je zabilježen dosad najveći broj smrti u Hrvatskoj u jednome mjesecu, čak 7.395 umrlih. U odnosu na prosinac 2019. to je povećanje od 77,3 posto ili 3.225 umrlih više, objavili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Istovremeno, lani je sklopljeno najmanje brakova ikada te rođeno najmanje djece u odnosu na prethodne godine pa stručnjaci upozoravaju da Hrvatskoj prijeti i demografski slom.

Pomor starijih: Hrvatska opet ima više umrlih, nego novih umirovljenika!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap