Umirovljenik u šumi pronašao blago staro 2500 godina: “Izgledalo je kao smeće”

Josip Mihaljević
30. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Jedinstven nakit iz brončanog doba pronašao je umirovljenik Tomas Karlsson dok se šetao šumom. Prvo mu se činilo da se radi o odbačenom metalnom otpadu, no ipak je pozvao arheologe koji su mu rekli da je pronašao pravi jackpot.

blago

Foto: Youtube screenshot

Tomas Karlsson švedski je umirovljenik koji se bavi amaterskim orijentacijskim trčanjem, disciplinom u kojem se na nepoznatom terenu samo uz pomoć kompasa i mape mora doći na unaprijed definiranu točku na karti. No, u svojoj ekspediciji on je pronašao pravo malo blago starije od 2500 godina, piše sverigeradio.se.

Ukupno se radi o pedesetak raznih objekata, od ogrlica, prstenja, lanaca i igli.

slika
Umirovljenica za sliku iznad štednjaka dobila 180 milijuna kuna!

“Stajao sam na kamenu i krajičkom oka uočio nešto što mi je izgledalo kao odbačeno metalno smeće, što je jako čudno jer sam bio duboko u šumi i ne bih očekivao da netko ovdje odlaže staro željezo. Kada sam prišao bliže shvatio sam da se radi o jako starom nakitu i to dobro očuvanom”, kazao je za švedske medije sretni nalaznik.

Karlsson je svoj hobi stavio na pauzu i odmah kontaktirao arheologe koji su na licu mjesta iskopali još čudnih predmeta. Profesor arheologije Johan Ling sa Sveučilišta u Göteborgu kaže da se radi o iznimno rijetkim objektima. On je medijima ispričao kako su objekti vjerojatno zakopani u zemlju u čast starim božanstvima. Nakit je vjerojatno pripadao imućnijoj ženi visokog društvenog statusa koja je živjela prije više od 2500 godina.

“Ovakav nakit korišten je kako bi simbolizirao društveni status žene, ili više žena. Sve upućuje da se radi o ženi s visokim društvenim statusom”, kazao je Ling za švedske medije.

Prava je rijetkost pronaći dobro očuvane predmete iz brončanog doba. Zadnji put kada se dogodio ovakav nalaz datira još na kraj 19. i početak 20. stoljeća.

 

 

 

Umirovljenik u šumi pronašao blago staro 2500 godina: “Izgledalo je kao smeće”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap