Umirovljenica za sliku iznad štednjaka dobila 180 milijuna kuna!

Jasmina Grgurić
29. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Sjećate se vijesti o umirovljenici za koju se prije mjesec dana otkrilo da je u kuhinji čitavo vrijeme imala vrijednu sliku, a da to uopće nije znala? Zbog slike koja je visjela cijeli život iznad štednjaka, Francuskinja je postala silno bogata. Naime, vrijednost ovog umjetničkog djela najprije je procijenjena na šest milijuna eura, ali prodana je za mnogo više.

slika

Foto: “Ruganje kristu” autora Cennija di Pepa iz kasnog 13. stoljeća | Facebook

Djelo srednjovjekovnog talijanskog slikara Cimabuea visjelo je cijeli život jedne francuske umirovljenice u kuhinji iznad štednjaka, a da ona uopće nije znala njegovu vrijednost. Slika iz njezine kuhinje, za koju je mislila da je neka stara vjerska ikona, zapravo je umjetničko djelo “Ruganje Kristu” Cennija di Pepa iz kasnog 13. stoljeća.

Ipak, vremešnu Francuskinju očito je nešto kopkalo pa je naslijeđenu sliku odlučila ipak odnijeti na procjenu kada se selila. Nije dugo trebalo čekati na javljanje stručnjaka i prve procjene. One su se prije mjesec dana kretale oko šest milijuna eura. Prije mjesec dana zakazana je i aukcija, a ona je u nedjelju prošla puno bolje nego što se mislilo.

Naime, slika iz umirovljeničine kuhinje prodana je za rekordnih 26,8 milijuna dolara, što je oko 180 milijuna kuna. I to nakon prilično tijesne aukcije nekih od najimućnijih svjetskih kolekcionara, prenosi Business Insider. Kolekcionari umjetnina potvrdili su kako je riječ o jednom od najvećih otkrića u posljednjih 15 godina.

Pronađena slika nedostajući je dio velikog djela koji u osam scena prikazuje Kristovu muku. Preostalih nekoliko djela krase galerije u Londonu i New Yorku. Interes za ovim komadom pokazale su svi uvaženi muzeji diljem svijeta. Sliku je kupio londonski kolekcionar Fabrizio Moretti za par kolekcionara.

Umirovljenica za sliku iznad štednjaka dobila 180 milijuna kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap