Umirovljeniku iz Đakova HZZO odbio dati putne troškove za liječenje zato što je vlakom išao besplatno

Jasmina Grgurić Zanze
1. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Putne troškove za liječenje u Bizovcu umirovljeniku iz Đakova nije odobrila đakovačka Ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Kao razlog su naveli to što je mogao besplatno putovati vlakom u sklopu Vladina pilot projekta. Međutim, ova mogućnost ne može poništiti pravo na putne troškove, upozoravaju iz SDP-a. Problem je tim veći jer vožnja Hrvatskim željeznicama od Đakova do Bizovca traje tri i pol sata, uz tri presjedanja i nekoliko kilometara pješačenja do lječilišta.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljeniku iz Đakova Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije odobrio putne troškove za liječenje zato što je u Bizovac mogao putovati besplatno vlakom, tvrdi SDP. Riječ je o Vladinom pilot projektu besplatnih vožnji Hrvatskim željeznicama za umirovljenike i sve građane starije od 65 godina u 2024. godini, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, sporno je to što vlak nije svima jednako dostupno prijevozničko sredstvo, s obzirom na udaljenost željezničke stanice i trajanje vožnje, kao i u ovom slučaju.

Pravna norma podređena ‘ad hoc’ mjeri

– Plenkovićev novi fantomski projekt u devastiranom željezničkom prometu ide preko leđa najugroženijih skupina, oboljelih i umirovljenika, tvrde u zajedničkom priopćenju predsjednica osječko-baranjskog SDP-a, Sanja Bježančević i predsjednik đakovačkog SDP-a, Danko Kočiš, piše Radio-djakovo.hr.

Navode kako je Ispostava HZZO-a Đakovo odbila povrat putnih troškova za Bizovac za liječenje umirovljeniku iz Đakova, čime je, kako kažu, pravna norma podređena nekakvoj ad hoc predizbornoj mjeri za koju osiguranik ne mora niti znati. No, to nije jedini problem.

Tri i pol sata vožnje uz tri presjedanja i pješačenja

Umirovljenici besplatno putovali vlakom već 75.400 puta, evo gdje se najčešće voze

– Drugi dio problema leži u tome da su željezničke linije na relaciji Đakovo – Bizovac užasavajuće, da čovjeku treba nekoliko kilometara pješačenja do željezničkog kolodvora te potom 3 i pol sata putovanja vlakom na odredište i to uz nevjerojatna 3 presjedanja pa opet 2 kilometra pješačenja do lječilišta u Bizovcu. Kako su Plenković i njegova vlada zamislili da umirovljenik koji treba liječenje izvan mjesta svog prebivališta izdrži ovako nemilosrdan put? Ili je cilj ovog poteza jedino i isključivo ušteda preko leđa umirovljenika i oboljelih, pitaju iz SDP-a.

Osim neisplate troškova prijevoza, u priopćenju upozoravaju i na druge probleme u zdravstvu poput ‘vladavine podobnih, kršenje lista čekanja, egzodus liječnika, nedostatnost zdravstvene usluge u manjim sredinama te sustavnu nebrigu i nedovoljna financijska ulaganja u sustav zdravstva’.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap