Umirovljenika teretili za šverc 800 kg kokaina, pa ga pustili: ‘On ni ne zna što je droga’

Milan Dalmacija
25. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenik iz Šida je zajedno sa svojim sinom bio optužen da je sudjelovao u švercu 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu. No, tužiteljstvo nikako nije moglo dokazati da su njih dvojica financirala šverc opijata, pa je Specijalni sud u Beogradu donio oslobađajuću presudu, koju je Žalbeni sud prihvatio.

Ilustracija: Rawpixel

Otac i sin iz Šida, 70-godišnji Mirko i 42-godišnji Dragan Đanković pravomoćno su oslobođeni optužbi za šverc 800 kilograma kokaina. Njima se, zajedno sa Vladislavom Funštajnom i Borislavom Istijanovićem iz Novog Sada, sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu, koji je donio oslobađajuću presudu, koju je Žalbeni sud prošloga tjedna i prihvatio, pišu Sremske vesti.

O drogama ovisno šest posto umirovljenika, najstariji ima 73 godine

Đankovići su uhićeni prije tri godine, a teretilo ih se da su članovi kriminalne skupine pod vodstvo Vladislava Funštajna koji je uhićen na Karibima s 800 kilograma kokaina vrijednog oko 50 milijuna eura, a potom i osuđen u Španjolskoj na kaznu od sedam godina zatvora i 130 milijuna eura. Sedamdesetogodišnji Mirko je u pritvoru proveo šest mjeseci, dok je Dragan iza rešetaka bio 20 mjeseci.

– Mirko je sedamdesetogodišnji penzioner. Njemu se na teret stavljalo da je financirao šverc kokaina tako što je uplaćivao novac na račun svog sina Dragana, organizatora kriminalne grupe Funštajna i drugih članova kriminalne grupe zbog neovlaštenog prijenosa opojne droge zbog daljnje preprodaje iz Latinske Amerike preko Atlantskog oceana prema Europi, pojasnila je odvjetnica Vanja Jovanović Čupić.

Pazio na svaki potrošeni novčić

Dodala je kako oslobođeni umirovljenik živi od mirovine koja iznosi 20.000 dinara (1.200 kuna), u trošnoj kući u Šidu te da vodi računa o svojim financijama. Naime, policija je tijekom pretresa njegove kuće pronašla rokovnik u kojem je Mirko svakog dana upisivao sve svoje rashode, uključujući i odlaske u trgovinu po kruh i jogurt.

– On ni ne zna što je droga, a za samo jedan dan se našao usred filmske priče da je kao član i financijer organizirane kriminalne skupine, brodovima organizirao šverc kokaina od Latinske Amerike, kroz Panamski kanal, preko Azorskih otoka i Španjolske do Europe. Ocean, more i brodove vidio je samo na televiziji, a gdje su ove lokacije ne zna pokazati ni na mapi, objasnila je odvjetnica.

Njegovom je sinu na teret stavljeno da je s Funštajnom organizirao kupnju jedrilice, sudjelovao u njenom remontu u Turskoj i bio zadužen za prijenos novca. Po povratku iz Turske, na Funštajnov poziv odlazi u Meksiko raditi iste poslove. No, kako ga Funštajn nije platio, vratio se u Srbiju. Tužiteljstvo nije pružilo sudu nijedan dokaz da su otac i sin Đanković financirali šverc kokaina, zbog čega ih je sud oslobodio.

Copy link
Powered by Social Snap