Umirovljenika koji rade uz mirovinu manje nego u sezoni, iako su im opcije veće!

Jasmina Grgurić Zanze
21. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Početkom listopada imali smo manje zaposlenih umirovljenika nego u prethodnim mjesecima, ponajviše zbog turističke sezone. Naime, u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane došlo je do pada od 12 posto, a blagi pad bilježi i trgovina.

Foto: Pexels

Umirovljenika koji rade sve je više. Iako broj onih koji na taj način zarađuju uz mirovinu konstantno raste, ipak postoje određene oscilacije, a one uglavnom ovise o turističkoj sezoni kada je potreba za radnicima općenito veća.

Pad od 12 posto u turističkim djelatnostima

Početkom listopada, prema podacima koje nam je ovih dana ustupio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zaposleno je bilo ukupno 18.327 umirovljenika koji rade do polovice punog radnog vremena. Od toga je većina, 11.469 njih u starosnoj mirovini, dok mogućnost rada uz zadržavanje isplate mirovine koristi i 4.282  umirovljenika u prijevremenoj mirovini, a koji su tu mogućnost dobili tek od 2019. godine.

Uz njih, mogućnost rada uz penziju koristi i 977 umirovljenih branitelja te 1.599 djelatnih vojnih osoba.

Bolja prava rada uz mirovinu nisu potakla umirovljenike da nađu posao

Ako ove podatke usporedimo s onima na kraju kolovoza, sada imamo 131 zaposlenog umirovljenika manje. Razlika nije velika, ali značajna je ako uzmemo u obzir da brojka inače iz mjeseca u mjesec samo raste. Razlog je prestanak turističke sezone, u čijim je poslovima i došlo do navedenog pada.

Naime, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem kolovoza radilo je 1.167 umirovljenika, a krajem rujna ih je bilo 146 manje. Pad je to od 12 posto pa je za pretpostaviti da je toliko umirovljenika nadomještalo radničku snagu koja kronično nedostaje, pogotovo za sezonski rad u restoranima, kafićima i hotelima.

Opcija rada i za obiteljske umirovljenike

Isto tako, pad je zabilježen i u trgovini, gdje je 50 radnika-umirovljenika manje u odnosu na kolovoz, a ima ih trenutno oko 3.000, što je ujedno i najbrojniji sektor u kojem su zaposleni. U ljetnim mjesecima trebalo je više prodavača pa je sada nastao blagi pad.

Unatoč kraju sezone, broj umirovljenika koji rade trebao bi rasti, jer su tu mogućnost od kolovoza dobili i korisnici obiteljskih mirovina kojih je više od 200.000. Također, najniže mirovine više ne umanjuju u slučaju rada, što je također dodatna motivacija za 270.000 građana u mirovini.

A koliko je takvih odlučilo iskoristiti mogućnost rada još uvijek nije poznato.

“Podatke za korisnike obiteljske mirovine i korisnike mirovine kojima se isplaćuje najniže mirovina, a koji rade do polovice radnog vremena trenutno ne vodimo” – kazali su nam iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap