Sto ljudi, sto ćudi: Ovaj umirovljenik želi preploviti Atlantski ocean u bačvi od 450 kilograma

Josip Mihaljević
24. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Jean-Jacques Savin je umirovljenik iz Francuske s neobičnim snom. Želi postati prvi čovjek koji će preploviti Atlatntski ocean u bačvi. Bačva neće imati nikakav pogon, a propelirat će ga oceanske struje i stalni planetarni vjetrovi – pasati.

umirovljenik bačva

Foto: Jean-Jacques Savin ispred svoje bačve | YouTube screenshot

Francuski umirovljenik Jean-Jacques ovih dana radi završne pripreme za jedan od bizarnijih ljudskih pothvata. On želi postati prvi čovjek koji će preploviti Atlantski ocean u bačvi koji je sam izgradio.

Želi iskusiti slobodu

Bačva, većinom napravljena od drveta, visoka je 2.1 metara i teži 450 kilograma. Ona će Jean-Jacquesu, prema njegovim predviđanjima, biti dom tri mjeseca, koliko je izračunao da će putovanje trajati.

71-godišnji umirovljenik je bivše vojno lice i padobranac, a u mirovini se bavi i triatlonima. Avantura mu nije strana, radio je neko vrijeme u Africi kao pilot te kao redar u parku divlje prirode. Sada želi “navigirati na novi način”, plutajući u oceanu koliko god je to potrebno. Njegovu motivaciju neće razumjeti prosječna osoba, a Jean-Jacquesu je cilj “iskusiti slobodu” i “diviti se bogastvu morske prirode”.

U bačvu je ugradio kut u kojem će spavati, dio gdje će se odmarati, malu kuhinjicu i ostavu. Novinari su ga upitali kako će bez televizije, a on im je pokazao mali stakleni prozor na dnu bačve i rekao da će gledati ribe.

Foto: Unutrašnjost | Youtube screenshot

U ime znanosti

Krenuti će pet dana prije Božića s Kanarskog otočja, a struje i vjetar bi ga trebale odbaciti negdje prema Amerikama.

“Gdje? Nemam pojma, Bardados ili možda Guadeloupe”, kazao je novinarima.

Njegov će put koristiti i istraživačima s jednog znanstvenog instituta. Francuz će za svoju kabinu zavezati i jednu bovu sa senzorima koja će pratiti i mjeriti morske struje. Drugi set znanstvenika je zamolio da vodi detaljan dnevnik koji će kasnije iskoristiti u eksperimentalnom istraživanju na temu samoće u zatvorenom malom prostoru.

Jean-Jacques će tako propustiti Božić, ali i svoj 72. rođendan kojeg bi trebao proslaviti usamljen između kontinenata 14. siječnja 2019. godine.

Foto: Sretno, kapetane! | Youtube screenshot

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap