Umirovljenik kažnjen sa 1,9 milijuna kuna zbog tenka kojeg je čuvao u podrumu

Jasmina Grgurić Zanze
11. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Konačno je završeno suđenje 84-godišnjem njemačkom umirovljeniku kod kojega je policija u podrumu pronašla tenk iz Drugog svjetskog rata, uz torpedo i protuzračni top te ostali arsenal oružja. Na njegovu nesreću, kažnjen je sa 250.000 eura te uvjetnom kaznom zatvora od 14 mjeseci.

Vojska je ovaj tenk satima izvlačila iz umirovljenikova podruma (Snimak zaslona/Youtube)

Suđenje 84-godišnjem njemačkom umirovljeniku kod kojeg je policija pronašla tenk, protuzračni top i torpedo iz Drugog svjetskog rata privedeno je kraju. Naime, za predmete pronađene još 2015. godine izrečena mu je tek sada uvjetna zatvorska kazna od 14 mjeseci te novčana kazna od 250.000 eura (1,9 milijuna kuna), javlja Daily Mail.

Njemačka vojska tada je čak devet sati uklanjala tenk iz podruma umirovljenika koji je uz teško naoružanje čuvao i brojne nacističke memorabilije.

tenk
Njemačke vlasti zbunjene: Što napraviti s umirovljenikom kod kojeg je u podrumu pronađen tenk

Sud je morao ustanoviti postoji li osnova za osudu Nijemca zbog kršenja njemačkog Zakona o kontroli ratnog oružja. Naime, njegov odvjetnik tvrdio je kako je riječ o muzejskim predmetima, a ne ratnom oružju.

Očito je da oružje koje je posjedovao nije bilo u uporabi, no navodno je ovaj strastveno zaljubljenik u artefakte Drugog svjetskog rata koristio tenk jednom prilikom za čišćenje snijega na svom imanju. Lokalnim vlastima za zbirku je javljeno od strane kolega u Berlinu, koji su kuću istraživali zbog ukradenih umjetnina.

Tenk mu nisu mogli oduzeti, ali je 84-godišnjak dužan u narednih dvije godine prodati ili donirati svoj tenk. Odvjetnik obrane naveo je kako je muzej u SAD-u zainteresirana stranka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap