Njemačke vlasti zbunjene: Što napraviti s umirovljenikom kod kojeg je u podrumu pronađen tenk

Josip Mihaljević
27. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Pravnici u Njemačkoj nemaju pojma kako kazniti umirovljenika koji u podrumu držao cijeli arsenal oružja iz Drugog svjetskog rata. Kod njega su pronašli tenk, protuzračni top i jedan torpedo.

tenk

Foto: Unsplash

Njemačke vlasti ne znaju što napraviti s 84-godišnjim umirovljenikom kod kojeg su u podrumu pronađeni tenk, protuzračni top i torpedo iz Drugog svjetskog rata. Predmeti su pronađeni u njegovom podrumu još 2015. godine, ali slučaj još nije razriješen. Tužiteljstvo je predložio kaznu od čak pola milijuna eura, ali predmete mu ne mogu oduzeti, piše bbc.com.

oruzje policija umirovljenik
Umirovljenik (77) uz granicu držao cijeli arsenal oružja, imao je čak sedam pušaka!

U pomoć bi mu mogao priskočiti jedan američki muzej koji je zainteresiran za tenk modela Panther koji slovi za jednog od najučinkovitijih njemačkih ratnih mašina iz Drugog svjetskog rata. Umirovljenika su kontaktirali brojni njemački kolekcionari jer je u podrumu držao i puške i pištolje koji imaju povijesnu vrijednost.

U svakom slučaju je u problemu jer je prekršio njemački Zakon o kontroli ratnog oružja. Njegovi odvjetnici kažu da ih je kupio kao otpad i da ubojita oružja više nisu funkcionalna, ali bi prihvatili kaznu od 50 tisuća eura.

Iako ih je krio od javnosti, njemačke su vlasti dobile natuknicu da bi umirovljenik kod sebe mogao imati ukradene umjetnine iz nacističke Njemačke pa su se šokirali kad su u podrumu pronašli tenk. Vojska ga je izvlačila gotovo devet sati jer nije imao gusjenice.

Sudski postupak trebao bi završiti u kolovozu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap