Umirovljenik “iz ljubavi” ubio suprugu koja je imala demenciju: Dobio dvije godine uvjetnog zatvora

Josip Mihaljević
13. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Kompliciran slučaj u Njemačkoj podijelio je javnost. Umirovljenik (92) kažnjen je s dvije godine uvjetnog zatvora jer je “iz ljubavi” ugušio svoju 91-godišnju suprugu koja se borila s demencijom. Sud je pokazao svojevrsno razumijevanje za slučaj i osudio ga na dvije godine uvjetnog zatvora.

Foto: Pixabay

Umirovljenik Julius S. (92) iz Würzburga ugušio je svoju 91-godišnju suprugu Margarethe koja je patila od demencije nakon čak 70 godina braka, a za to je dobio dvije godine zatvora – uvjetno, piše bild.de.

Sudac: “Prema zakonu, ovo se mora smatrati ubojstvom. No…”

Umiranje budućnosti: Rekordan broj Europljana odlučio se na eutanaziju!

Dogodilo se to prije otprilike godinu dana, a u četvrtak je okončan sudski proces. Sudac Hans Brückner je pritom pokazao određenu dozu razumijevanja pa Julius neće morati u zatvor. S druge strane, morat će uplatiti 10 tisuća eura u humanitarne svrhe.

“Gledajući zakonski, ovo se mora smatrati ubojstvom. No, u njemu nije bilo zlobe, nego je to napravio u navodnom interesu preminule supruge i u skladu s ranijom odlukom koju je par donio”, kazao je Brückner.

Sudac je kazao da je ovo po svemu izvanredan slučaj s obzirom na dob i motivaciju zločina, a ustanovio je da relativno blaga kazna ne narušava osjećaj pravde.

Umirovljenik je opisao svoj posljednji dan koji je proveo sa ženom koja je patila od demencije i osteoartritisa:

“Gledali smo TV čak i kad nije mogla ništa razumjeti. Onda sam joj dao tablete za spavanje kako ne bi bila pri svijesti i shvatiti što se događa. Sjeli smo na krevet i popili čašu vina. Upalio sam svijeću i pokrio je s dekom”, kazao je na suđenju.

Ženu je zbog teškog medicinskog stanja ugušio. Prema izvještaju mrtvozornika, bila je to brza i bezbolna smrt.

“Napisao sam oproštajna pisma i organizirao sprovod te pripremio ugovore o osiguranju kako taj posao ne bi pao na ožalošćene”, kazao je umirovljenik u sudnici.

Pokušao samoubojstvo

Nazvao je hitnu službu, a zatim je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo u kadi u kojoj je planirao baciti fen za kosu.

njegovateljica krađa
[VIDEO] Njegovateljica u domu za starije uhvaćena u krađi nakon što je unuk postavio skrivenu kameru

“Mi smo bili nerazdvojni, među nama je vladao nevjerojatan sklad. Poštovali smo jedno drugo, odlučili smo sve raditi zajedno. Zbog toga više nisam mogao podnijeti i gledati ju kako pati”, svjedočio je umirovljenik.

Neko vrijeme je proveo u istražnom zatvoru, a na suđenju je molio suca da ga ne šalju natrag jer se tamo osjećao polumrtvim.

Bavarski ministar pravosuđa Georg Eisenreich za njemačke medije prokomentirao je slučaj te je naglasio kako je aktivna eutanazija zabranjena i smatra se kažnjivim djelom:

“Čak i kada netko vjeruje da je radio u najboljem interesu osobe koja je stradala”, kazao je za Bild.

Umirovljenik “iz ljubavi” ubio suprugu koja je imala demenciju: Dobio dvije godine uvjetnog zatvora
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap