Umirovljenik ilegalno prodavao rimske novčiće vrijedne 26 milijuna kuna

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su umjetnici preživljavanja, ali ovaj stariji Sicilijanac to je u doslovnom smislu. Kako bi si malo “popunio” budžet, vodio je ilegalnu prodaju antičkih novčića čija je vrijednost u arheološkom i numizmatičkom smislu gotovo neprocjenjiva, dok se ona materijalna procjenjuje na oko 26 milijuna kuna.

Ilustracija: Pixabay

Gotovo 8.000 antičkih novčića koji su se nudili na prodaju preko Ebaya zaplijenila je talijanska policija koja je o ovom nesvakidašnjem događaju izvijestila u srijedu. Točnije, spasili su 7.905 starorimskih i starogrčkih kovanica, protuzakonito iskopanih s arheoloških nalazišta, ponuđenih zatim na prodaju na Ebayu.

Karabinjeri su objavili da novčići imaju znatnu arheološku i numizmatičku vrijednost te se procjenjuju na ukupno 3,5 milijuna eura, odnosno više od 26 milijuna kuna. Novčići datiraju iz razdoblja starog Rima i perioda Velike Grčke, regije u antičkoj južnoj Italiji i Sicilji koje su od 8. stoljeća prije Krista kolonizirali grčki naseljenici, piše Glas Istre.

Umirovljenik provaljivao u kuće u Pakracu jer od invalidske mirovine nema za život

Ono što je najzanimljivije, ovu ilegalnu trgovinu vodio je ni manje ni više nego umirovljenik iz Castelvetrana na Siciliji. Očito je jako dobro znao što radi i imao već iskustva, jer je novčiće najprije  prikupio, restaurirao, očistio i katalogizirao u tajnom laboratoriju u vlastitom domu.

Sicilijanac je uhvaćen preko praćenja dražbi organiziranih na Ebayu. Policija je protiv njega podignula optužnicu te mu sada prijeti od dvije do osam godina zatvora. Nakon istraga u Siciliji i drugim talijanskim pokrajinama policija je uspjela vratiti svih 7905 novčića. Time su pronašli još 22 osobe osumnjičene za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini. Zaplijenjeno je još 265 drugih ukradenih arheoloških artefakata, među kojima su i nakit i keramika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap