Umirovljenik provaljivao u kuće u Pakracu jer od invalidske mirovine nema za život

Jasmina Grgurić
27. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Na jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora osuđen je 54-godišnji umirovljenik. Prema presudi Općinskog suda u Bjelovaru, mora platiti i 700 kuna. Provalio je u nekoliko kuća iz kojih je otuđio stvari, a svoje je postupke objasnio na način da od invalidske mirovine nije mogao preživjeti.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Općinski sud u Bjelovaru na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju godine dana osudio je 54-godišnjeg umirovljenika koji je počinio nekoliko teških krađa tako što je provaljivao u obiteljske kuće u Pakracu. Naime, na meti su mu se tijekom pet mjeseci nalazile kuće osoba srpskog porijekla u kojima već neko vrijeme nitko ne stanuje.

Iz domova srpskih povratnika otuđivao je najviše metalne predmete koje je prodavao tvrtki za otkup sekundarnih sirovina. Iz jedne kuće je demontirao slavinu vrijednu 300 kuna, iz druge je ukrao jeftini televizor, iz treće slavinu i gusanu ploču sa štednjaka, dok u jednoj nije pronašao nikakve vrijednosti. Okrivljeni se iskreno pokajao na sudu, priznao krivnju i složio se s kaznenom sankcijom, piše Bjelovar live.

“U vrijeme kad sam činio kaznena djela nisam imao sredstava za život i svojim radom ih nisam mogao priskrbiti jer sam invalid” – rekao je 54-godišnjak tijekom suđenja.

Sud je obavio uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju. Utvrđeno je da ima i određenih psihičkih problema, da je u invalidskoj mirovini i da se kreće otežano uz pomoć štaka.

U krađi hrane uhvaćen 65-godišnjak: "I lopovi rade do 67 godina"

Nepravomoćno osuđeni umirovljenik živi u prizemlju stare obiteljske kuće s maćehom. Njegova invalidska mirovina iznosi samo 1.350 kuna. No, na taj iznos mu već godinama sjeda ovrha od 325 kuna. Zbog teške materijalne situacije oslobođen je plaćanja troškova kaznenog postupka. Ipak, u državni proračun mora uplatiti 700 kuna jer sud smatra kako to predstavlja otuđenu imovinu Hrvatske.

Pritom je zanimljivo da su pojedinci na portalu Bjelovar live već ponudili platiti kaznu umjesto njega te se na taj način zbog teške umirovljeničke situacije solidarizirali s kradljivcem.

Umirovljenik provaljivao u kuće u Pakracu jer od invalidske mirovine nema za život
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap