Umirovljenik će dobiti kaznu jer nije zvao dimnjačara: Policija objavila niz savjeta građanima

Josip Mihaljević
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Rovinjska policija u četvrtak je oko 3 sata u noći zaprimila dojavu o zadimljenju stana u Mužinima kraj Žminja. Dvije su osobe zbog otežanog disanja prevezene u pulsku bolnicu, a kaznu će zaraditi 70-godišnjak koji je počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara.

dimnjak

Foto: Unsplash

Policijska uprava istarska zaprimila je u četvrtak oko 3.30 dojavu o zadimljenju stana u Mužinima kraj Žminja. Dvije su osobe zbog otežanog disanja prebačene u pulsku bolnicu, ali je utvrđeno da nisu ozljeđeni.

Nakon obavljenog očevida, policijski službenici utvrdili su kako je prilikom korištenja peći na kruta goriva došlo do zadimljenja kotlovnice obiteljske kuće, a potom je dio nakupljenog dima ušao u susjednu prostoriju u kojoj su spavili 19-godišnjak i maloljetnica. Utvrđeno je da dimnjak nije održavan te da se koristio bez propisane dokumentacije o ispravnosti.

Dimnjak je inače u vlasništvu 70-godišnjeg umirovljenika, a policija će radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara dostaviti obavijest nadležnom inspektoratu civilne zaštite.

Policija objavila savjete za građane

Dobila kaznu od 500 kuna jer je posjetila 94-godišnju majku u domu za starije

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, policija podsjeća da je plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti bar jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe. Izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Istarska policija je priložila niz savjeta građanima:

 • ne palite krute energente u kućištima za gorivo
 • prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari)
 • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta
 • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem
 • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade
 • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali
 • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin

Evo kada biste trebali pozvati dimnjačara

Pogledajte koliko umirovljenika živi s manje od 2.245 kuna!

Priložili su i kratak popis kada biste obavezno trebali pozvati dimnjačara

 • ako dimnjak dobro “ne vuče”
 • kada se u prostorji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova)
 • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom
 • ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap