Umirovljeničke udruge od vlasti traže ukidanje drugog mirovinskog stupa

Jasmina Grgurić Zanze
17. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Uvjera­vanje umirovljenika da trebaju pričekati 30 do 40 godina kako mirovine iz oba stupa ne bi bile manje od sadašnjih iz prvog stupa, pravni savjetnik Sindikata umirovljenika Milan Tomičić smatra neozbiljnom šalom. Uz neučinkovitost drugog mirovinskog stupa, Željko Šemper iz Matice umirovljenika naglašava da je i prvi mirovinski stup zanema­ren. Tvrdnju precizira dosad nepoznatnim podatkom da čak 800.000 umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 2.187 kuna, što je samo sedam kuna više od linije siromaštva.

Foto: Pixabay

Na ogorčenje i zabri­nutost umirovljenika drugim stupom zbog puno nižih mirovina, ali i nedo­statka transparentnosti mirovinskih fondova, predstavnici umirovljeničkih udruga upozorili su na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. U Ministarstvu rada i mirovinskoj sustava zasjedali su ovoga puta ne samo s predstavnicima vlasti, nego i stručnjacima iz Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i REGOS-a i HANFA-e te predstavnika mirovinskih društava. Iz samog postava jasno je kako se raspravljalo o drugom mirovinskom stupu, a način na koji je predstavljen nije “legao” sindikalcima.

Manipulacija brojkama

“Pomoćnik ravnateljice državne ustano­ve REGOS-a Zoran Protega nije odr­žao prezentaciju, već agitaciju, nagla­sivši kako je neto imovina obveznih mi­rovinskih fondova na dan 31. prosinca 2017. iznosila gotovo 92 milijarde kuna, što znači da su fondovi zaradili oko 24 milijarde kuna. Takvu manipulaciju broj­kama je moguće probaviti kad stiže iz deklariranih bankarskih izvora, ali ne i iz državne ustanove” – stav je Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Predstavnik SUH-a u Nacionalnom vijeću, Mato Obradović u ime umirovljeničkih udruga je rekao kako se uvođenje dru­gog stupa s aspekta realizacije mirovina pokazalo neuspješnim. Takav model je nakon 17 godina mirovinske štednje, istaknuo je, dokazano neisplativ za umirovljenike te osobito štetan po javne financije. Naime, od obveznog drugog mirovinskog stupa do sada su odustale skoro sve nove članice EU-a koje su ga prihvatile; Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, a nisu ga prihva­tile niti Češka i Slovenija.

Umirovljeničke udruge još su jednom stoga predložile da drugi stup treba re­formirati u dobrovoljni, po uzoru na druge zemlje, jer će postojeći samo pojačati siromašenje starijih osoba.

Radna skupina za mirovinsku reformu

[INTERVJU] Ante Gavranović: Mirovine su za rastom plaća zaostale čak 13 posto!

Predsjednik NV-a, Ante Gavranović zaključio je da se primjedbe na račun drugog stupa moraju uzeti u obzir kod budućih rasprava. Predlaže da se doprinos za drugi stup zamrzne i nakon toga ukine, a ta se sredstva prebace u prvi stup te da se drugi stup transformira u dobrovoljni. Matica i Sindikat oštro se protive pokušajima da se obvezni doprinos za drugi stup poveća na račun prvog stupa te da se, kao u slučaju zahtjeva za dodatkom od 27 posto, sve promašaje drugog stupa prestane prebacivati na teret prvog stupa, odnosno na sadašnje umirovljenike.

Iz Ministarstva najavljuju da će iduća sjednica s predstavnicima umirovljenika biti održana 4. svibnja kada će se razgovarati o mirovinskoj reformi. Također, s radom bi još ovoga mjeseca trebala početi osnovana radna skupina za nadolazeću mirovinsku reformu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap