[INTERVJU] Ante Gavranović: Mirovine su za rastom plaća zaostale čak 13 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
10. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe iznova je osnovano u veljači prošle godine, a u povodu prve godišnjice djelovanja ovog savjetodavnog tijela Vlade razgovarali smo s njegovim predsjednikom Antom Gavranovićem. Vratiti dostojanstvo umirovljenicima, osigurati im bolji materijalni položaj te se uključiti u donošenje zakona glavni su ciljevi. No, hoće li u tome i uspjeti?

Ante Gavranović (Screenshot: Youtube/HRT)

Za portal Mirovina.hr Ante Gavranović na čelu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao apsolutni prioritet ističe rješavanje formule za usklađivanje mirovina koje uvelike zaostaju za rastom plaća. Traže i ukidanje “kriznog harača” kako nazivaju dodatni zdravstveni doprinos, a tu su i ostala prava umirovljenika poput onog na rad te zadržavanje postotka mirovine bračnog druga.

Koje su mjere predložene, a koje od njih prihvaćene, odnosno provedene od strane Vlade?

[Intervju] Danijel Nestić: Možemo očekivati da ćemo raditi duže, a za mirovine izdvajati više

Iako je proteklo punih godinu dana od ponovnog uspostavljanja Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, s pravim radom se započelo tek u listopadu 2017. Razdoblje od ustanovljenja Vijeća do spomenutog razdoblja iskorišteno je za oživljavanje ranijih aktivnosti i uspostavljanje realne platforme djelovanja NV. Matica i Sindikat umirovljenika traže da se sve aktivnosti vode u pravcu povratka dostojanstva, boljeg društvenog i materijalnog položaja umirovljenika te njihovog šireg uključivanja u donošenje zakonskih akata vezanih za starije osobe.

Zapravo, zajednički tražimo prostor za takvo interaktivno djelovanje koje bi počivalo na međusobnom uvažavanju, poštovanju stavova i zajedničkom traženju rješenja. U tom smislu tek pokušavamo predlagati raspravu o nekim važnim pitanjima. Krenuli smo u tom pravcu, pa ćemo tek vidjeti reakcije odnosno koliko ima stvarne volje, prije svega političke, da se krene u ozbiljnije zahvate u rješavanju podosta nagomilanih otvorenih pitanja koja zadiru u status i životni standard umirovljeničkog korpusa. Da bismo na neki način nadoknadili izgubljeno vrijeme, usuglasili smo održavanje sastanaka NV na mjesečnoj osnovi.

Koja su goruća pitanja hrvatskih umirovljenika koja treba riješiti?

Od samog početka djelovanja Nacionalnog vijeća ističemo potrebu rješavanja formule za usklađivanje mirovina kao naš apsolutni prioritet. Sadašnja formula dalje povećava raspon između prosječne plaće i prosječne mirovine. Prosječne su mirovine od početka usklađivanja 1999. zaostale za prosječnom plaćom čak 13,84 posto. Konkretno, samo u posljednje tri godine su primjenom postojeće varijabilne formule, mirovine zaostale za rastom plaća 5,44 posto. Paradoksalno je da je najveće zaostajanje zabilježeno upravo u prošloj godini, čak 2,55 posto. Naime, prosječne su plaće porasle 5,3 posto, a mirovine 2,75 posto. Naša nastojanja idu za tim da se ovaj nesklad smanji i da prosječna vrijednost mirovine krene bliže prema prosječnoj plaći. U predizbornim obećanjima bilo je govora da to bude oko 50 posto prosječne plaće. Sada je na razini 38,5 posto.

Što je s radom prijevremenih umirovljenika, traženim povećanjem mirovina do deset posto, korekcijom dodatnog doprinosa na mirovine za zdravstveno i ostalim predloženim mjerama?

Već godinama tražimo da se ukine plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od 1 do 3 posto. Jedina smo skupina koja i dalje plaća taj namet uveden kao „krizni harač“. Unatoč svim pokušajima, u tome ne uspijevamo. Zatražili smo razgovor s ministrom zdravstva da se konačno to pitanje skine s dnevnog reda. Bojim se, međutim, da se vlast prema tome odnosi podosta birokratski i da nema volje da se to riješi. Uostalom, vidjet ćemo uskoro. Sva ostala traženja koja spominjete su u postupku. Tražimo da se umirovljenicima koji su otišli u prijevremenu mirovinu također omogući dodatni rad. Nadležni nas uvjeravaju da će se to riješiti novom reformom mirovinskog sustava.

Možemo li očekivati zadržavanje određenog postotka mirovine pokojnog bračnog druga, uz onu vlastitu?

[INTERVJU] Prof. Zvonimir Galić: Iznad 50-e godine bježimo u prijevremene mirovine jer smo demotivirani

Stav je Matice i Sindikata da se uvede novi model obiteljske mirovine na način da se na mirovinu preživjelog bračnog partnera ili partnerice dodaje određeni postotak mirovine preminulog partnera. Nadležni tvrde da će se to pitanje ozbiljno razmatrati pri raspravi oko novog Zakona. Prema prvim reakcijama ima nade da se pitanje obiteljskih mirovina na takav način ipak razriješi.

Što umirovljenici mogu očekivati od mirovinske reforme?

Ne znamo još što nas sve očekuje. Za sada je jasno da se skraćuje početak primjene stupanja na snagu novih rješenja, očekujemo novo zaoštravanje uvjeta odlaska u mirovinu i da će se vrlo oštro i trajno penalizirati odlazak u prijevremenu mirovinu. Sve ostalo je – nepoznanica. Na naše upite da nas se već na samom početku upozna s konturama cjelokupne reforme mirovinskog sustava, nadležni odgovaraju da će u javnu raspravu ući tek kad budu imali cjelovitu  i pažljivo razrađenu koncepciju.

Već sama činjenica da se s reformom kasni ukazuje na složenost materije u kojoj se prelamaju i pokušavaju ispraviti mnoge nelogičnosti ranijih rješenja. Matica i Sindikat posebno upozoravaju da se u što većoj mjeri vodi računa o održivosti svih budućih rješenja kako se ne bi ponovile grješke koje doživljavaju umirovljenici koji su krenuli u mirovinu u prošloj godini. Isto tako, tražimo da već od prvih rasprava članovi NV budu direktno uključeni u proceduru donošenja nove reforme.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap