Umirovljenicima s istoka Hrvatske sve teže: ‘Znam da je grijeh paliti odjeću, ali sam prisiljena’

Ana Kanazir
6. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Česta poskupljenja teško padaju većini stanovništva, a na velikom su udaru i umirovljenici. Dobro je poznato kako veliki broj umirovljenika krpa kraj s krajem, a nova poskupljenja im sve teže sjedaju na džep. Kako to u stvarnosti izgleda otkrile su tri umirovljenice.

Mnogi umirovljenici preživljavaju uz pomoć dobrih susjeda i raznih udruga, dok neki kako bi se grijali moraju zapaliti odjeću. O svemu su za Dnevnik Nove TV ispričale Marija i Zdenka iz Osijeka, a svoje je iskustvo podijelila i predsjednica humanitarne udruge Rijeka ljubavi koja pomaže siromašnim i socijalno ugroženim građanima te obiteljima s više djece koji žive na rubu siromaštva, zatim zlostavljanim osobama, osobama liječenim od različitih vrsta bolesti i ovisnosti, udrugama djece s posebnim potrebama te pružanja posebne pomoći umirovljenicima, braniteljima i svima onima koji u potrebi.

Tužna iskustva umirovljenika

Gospođa Marija Smolčić i da želi, ne može štedjeti jer nema od čega. Naime, mjesečno dobije 1.340 kuna, a od toga 900 kuna odlazi na skupe lijekove. Rekla je i kako dio režija plati poglavarstvo, a ona plati samo TV. S hranom joj pomažu susjedi, kao i Rijeka ljubavi. Dodala je i kako nekada, kada je stvarno kriza, mora paliti odjeću da se ugrije jer nema drugog izbora.

– Na plin se grijem. Ne znam kako ću ove zime. Mirovina je 2700 kuna, sve je to poskupjelo. Ne samo grijanje i hrana. Vidjet ćemo što će biti sa strujom. Ove godine bit će velike štednje. Više ne znam kako štedjeti. Bit će teško, rekla je Zdenka Petrović iz Osijeka.

Svoje je mišljenje dala i predsjednica Udruge Rijeka ljubavi, Štefica Čučak.

– Vi ćete umirovljenike naći umotane u dvije deke, bez grijanja, da bude tuga veća – i gladne, rekla je za Dnevnik Nove TV.

Dodala je i kako se štedi gdje god se stigne te da se umirovljenici snalaze kako znaju i umiju, toplijom odjećom, kuhanjem za nekoliko dana, a štede i na struji. Sve im puno znači pa im je i paket mjera, o kojem smo pisali, a koje je donijela Vlada velika pomoć.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap