Umirovljenicima ni u Njemačkoj ne cvatu ruže? Evo kolike su im mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
21. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Svaki peti umirovljenik u Njemačkoj prima manje od 500 eura mirovine mjesečno, a oko polovina umirovljenika ne dosegne iznos od 1.000 eura. Za tamošnje prilike šokantne podatke pokazalo je istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova.

Ilustracija: Pixabay

Gotovo 20 posto umirovljenika (19,8 posto) u Njemačkoj ima mirovinu manju od 500 eura, odnosno 3.750 kuna. Velika većina starijih građana Hrvatske o takvim mirovinama može samo sanjati, no za tamošnje prilike one su vrlo male. No, takvi “mali” iznosi rezultat su kraćeg radnog staža, dok je kod nas za taj iznos potrebno raditi 40 i više godina.

Nadalje, oko polovina njemačkih umirovljenika (49,5 posto) ne dosegne ni iznos od 1.000 eura mirovne, što je oko 7.500 kuna. Iznos kakav u Hrvatskoj nema gotovo nitko, no ako uzmemo u obzir da socijalna pomoć u Njemačkoj iznosi oko 800 eura i da se umirovljenicima s takvim mirovinama isplaćuje zaštitni dodatak, onda su stvari ipak malo jasnije.

Podatke je pokazalo istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova koje je provedeno na zahtjev zastupnika AfD-a Renéa Springera, piše Fenix.

euro
Ove umirovljenike muči što ne mogu ostvariti 3.000 eura mirovine!

Naravno, ostale mirovine veće su od toga te se penju prema 3.000 eura, što je oko 21.000 kuna, a u doduše rijetkim slučajevima i više.

Posebno velik broj malih mirovina isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama. Springer zato upozorava kako su vlasti desetljećima provodile neodgovornu mirovinsku politiku.

Ministarstvo pak napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti. Male mirovine proizlaze prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog mirovinskog osiguranja u mirovine državnih službenika . Prema vladinom izvješću o sigurnosti u starosti, niske mirovine su “puno češće” u kućanstvima s visokim primanjima, piše Fenix.

Umirovljenicima ni u Njemačkoj ne cvatu ruže? Evo kolike su im mirovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap