Umirovljenicima nedostižno more: Evo koliko je lani bilo naših turista starijih od 65

Jasmina Grgurić Zanze
12. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatska je turistička zemlja za strance, ali ne i za naše starce. Od gotovo 20 milijuna dolazaka, onih domaćih je samo 2,6 milijuna. Među njima je tek sedam posto starijih od 65 godina. To znači da si je odmor s noćenjem u Hrvatskoj lani priuštilo najviše oko 184.600 umirovljenika, odnosno tek svaki šesti. Glavni krivac su mirovine koje u prosjeku iznose oko 579 eura. Manje od toga ima oko 60 posto umirovljenika pa je ljetovanje za njih luksuz.

Domaćim turistima starijima od 65 ljetovanje nije dostupno | Ilustracija: Rawpixsel

Turističke smještajne kapacitete u Hrvatskoj lani je posjetilo nešto manje od 19,5 milijuna gostiju. Od toga je dolazaka domaćih turista bilo svega oko 2,6 milijuna (13,5 posto), a stranih oko 16,85 milijuna (86,5 posto), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Najmanji udio pritom čine turisti stariji od 65 godina. Među stranim dolascima, starijih od 65 godina prošle godine bilo je gotovo deset posto, dakle oko 1,6 milijuna. Umirovljenika među domaćim dolascima bilo je oko sedam posto, odnosno svega oko 184.600.

Tek svaki šesti umirovljenik na odmoru u Hrvatskoj

Strani umirovljenici mogu si priuštiti odmor u Hrvatskoj: 'Trošimo oko 150 eura dnevno'

Dakle, odmor s noćenjem u vlastitoj zemlji lani si je priuštilo oko 17 posto umirovljenika, odnosno tek svaki šesti. Pritom je moguće da je netko išao na odmor više puta pa je brojka realno i manja. Naravno, financije nisu jedini pokazatelj turizma. Netko ni ne želi ići na odmor, nema s kim ili mu to ne dopušta zdravstveno stanje. S druge strane, netko od mirovine nema dovoljno za ljetovanje, ali mu to priušte članovi obitelji. Nadalje, starije osobe često besplatno ljetuju u apartmanima prijatelja izvan sezone, a dobar ih dio živi na moru. Ipak, moglo bi se reći da si ni 20 posto umirovljenika u Hrvatskoj ne može priuštiti kraći odmor ili vrlo skromno ljetovanje.

Najbolji dokaz za to su mirovine, koje u prosjeku iznose oko 579 eura, s tim da su u tom prosjeku i one prema posebnim propisima. Čak 60 posto umirovljenika prima ispodprosječnu mirovinu, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, sve i da govorimo o iznosu od 500 do 600 eura, sasvim je jasno da to nije dovoljno ni za ‘pregrmjeti’ mjesec, a kamoli uz to uplatiti nekoliko dana odmora. Ipak, nije nemoguće, no sve ovisi i o ukupnom kućnom budžetu, s kime se dijele troškovi putovanja, ali i o štednji.

Umirovljenici će prije na sezonu, nego na more

Za sezonske poslove traže umirovljenike: 'Može, zašto ne, samo da znaju raditi'

Uzmemo li u obzir da čak svaki četvrti umirovljenik prima najnižu mirovinu, koja u prosjeku iznosi 365 eura, onda je jasno da Istra, Kvarner i Dalmacija u sezoni nisu dostižni starijim građanima. Dobar dio njih odlučuje se stoga prije raditi sezonske poslove, kako bi time pokrpali mirovinu. U Hrvatskoj je krajem travnja radilo oko 30.000 umirovljenika na pola radnog vremena, od čega njih gotovo 2.000 u turizmu, dok ih je oko 5.000 u s turizmom usko povezanoj trgovini.

Lani smo u anketi portala Mirovina.hr pitali umirovljenike idu li na ljetovanje. Gotovo 70 posto reklo je da ne idu, jer im je mirovina premala, o čemu više možete čitati ovdje. Što su nam umirovljenici ispričali u našoj video anketi, pogledajte ispod teksta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap