Umirovljenicima ne daju ni pet posto više, a vojnicima mirovine veće nego plaće

Jasmina Grgurić Zanze
3. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Bosansko-hercegovački umirovljenici našli su se u teškoj egzistencijalnoj situaciji. Većina ih preživljava jedva od najnižih mirovina, a kako su ostali zakinuti i za proljetno usklađivanje, od Vlade traže izvanredno povećanje mirovina za najmanje pet do deset posto. Novca nema, ali ima za pojedine privilegirane skupine koje će dobiti veće mirovine nego plaće.

Umirovljenici u BiH traže povećanje mirovina najmanje pet, odnosno deset posto. Vlada kaže da novca nema, ali istovremeno favorizira određene skupine koje nagrađuje većim mirovinama nego što su plaće.

Umirovljenici povećali zahtjeve, traže rast mirovina za deset posto!

– Na sastanku koji smo imali u Vladi FBiH prezentirano nam je da iako za nas 425.000 nema zakonskih uvjeta za usklađivanje od bar 5%, kroz parlamentarnu proceduru se, kroz hitni postupak, dakle da se izbjegne javna rasprava, gura poseban Zakon o izvanrednom usklađivanju mirovina, i to od 1. ožujka 2018. godine, za zaposlenike Ministarstva obrane iz FBiH, i to za čak 48,5%. Tim postotkom bi se samo toj skupini u društvu davala mirovina 11,5% veća od njihove prosječne plaće u pet najboljih godina njihova zaposlenja – piše u pismu upozorenja koje je Savez udruga umirovljenika FBiH uputio Parlamentu FBiH.

Oružanim snagama povećanje mirovine za 48,5 posto

Iz Federalnog zavoda MIO za Večernji.ba objasnili su o čemu se radi.

– Riječ je o prijedlogu Zakona o izvanrednom usklađivanju mirovina pripadnika Oružanih snaga BiH. Umirovljenici su od Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike dobili informaciju da se spomenuti zakon nalazi u parlamentarnoj proceduri i da je u njemu sadržano rješenje po kojem bi se umirovljenicima, pripadnicima OS-a, mirovine povećale za čak 48,5%. Umirovljenici su protiv takvog rješenja i stoga traže sastanke s predstavnicima domova Parlamenta kako bi im ukazali na štetnost takvog rješenja ili u suprotnom tražili ista prava, tj. isti iznos povećanja i ostalih umirovljenika – kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO FBiH.

Žele vratiti raniju povlasticu koja im je ukinuta

Naime, novim Zakonom o MIO ukinut je isplatni koeficijent te je time pripadnicima OS-a prestala mogućnost ostvarivanja mirovine koja je znatno veća od plaća koju su imali, što je bila anomalija iz Zakona o MIO koji se primjenjivao do 28. 2. 2018.

– Po novom Zakonu o MIO, oni ostvaruju mirovine u iznosu 75% prosječne plaće koju su imali u posljednjih 5 godina službe, što je i dalje povoljnije nego za ostale koji idu i koji će ići u mirovinu po Zakonu o MIO. Uspoređujući se s određenim bivšim kolegama, koji su ostvarili mirovinu veću od plaće, a što je novim zakonom anomalija koja je prekinuta, osiguranici po Zakonu o službi u OS BiH preko skupine zastupnika po hitnom postupku predlažu Zakon o izvanrednom usklađivanju mirovina pripadnika OS, čime bi im mirovine opet bile veće nego su im bile plaće – kaže za Večernji.ba Kvesić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap