Umirovljenici zbog usklađivanja ostali i bez uskrsnice: “Prešao sam cenzus za 21 kunu”

Jasmina Grgurić Zanze
22. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Dobiješ 50 kuna, a ostaneš bez 200. Računica je to koju svake godine zbog usklađivanja na svojoj koži osjete na tisuće umirovljenika. Naime, mirovine dvaput godišnje porastu za nekoliko desetaka kuna, što starije građane dovede do prekoračenja cenzusa za ostvarivanje brojnih prava pa tako ostanu bez besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja te raznih naknada, među kojima su i uskrsnice.

Foto: Ilustracija

Samo jedno usklađivanje dovoljno je da ispadnete iz kruga umirovljenika koji ostvaruju neko od raznih prava ograničenih cenzusom, odnosno visinom mirovine. Zbog nekoliko desetaka kuna dobivenih usklađivanjem, na tisuće starijih građana ostaje tako bez besplatne police dopunskog osiguranja, raznih naknada, a među njima i uskrsnice pa im povišica u konačnici donosi samo gubitke.

U tijeku reklamacije, no gleda se uvećana mirovina

Na tisuće umirovljenika ostat će bez (većeg) energetskog dodatka!

Upravo to se dogodilo i jednom varaždinskom umirovljeniku. Naime, grad Varaždin s isplatom uskrsnica od 200 kuna na kućne adrese umirovljenika s mirovinom do 2.500 kuna krenuo je 1. travnja prema evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tu nije bilo problema, s obzirom da se još uvijek nije gledala mirovina isplaćena u travnju, uvećana za 2,24 posto kao rezultat usklađivanja.

Međutim, umirovljenici koji su zaobiđeni ovom isplatom dobili su drugu šansu da im se uskrsnica isplati naknadno od 19. pa sve do 29. travnja, tako da su reklamacije još uvijek u tijeku. No, uz ostale podatke, trebaju priložiti i zadnji odrezak mirovine, dakle upravo ovaj travanjski kada su zbog isplaćenog usklađivanja neki prekoračili cenzus od 2.500 kuna kojem su mjesec dana ranije udovoljavali.

Nije bio na popisu, iako je udovoljavao uvjetima

– Sedam godina sam u penziji i nijedne godine nisam dobio ništa od Grada. Na popisu nisam bio ni prošle godine za božićnice, iako sam imao mirovinu 2.460 kuna, a cenzus je već tada bio 2.500 kuna. Nakon Božića smo morali donijeti potvrdu o zadnjoj mirovini i kopiju osobne.

Sad je bilo usklađivanje mirovina, a svi koji su bili na popisu su i prije isplate usklađene mirovine dobili uskrsnicu, a mi koji nismo na popisu moramo donijeti zadnju potvrdu o mirovini koja je isplaćena nakon usklađivanja, dakle mi smo ostali bez toga. Meni mirovina sada za 21 kunu prelazi cenzus – požalio se za Varaždinske vijesti umirovljenik koji je tako zbog 20-ak kuna prekoračenja ostao bez 200 kuna za Uskrs.

Umirovljenici zbog usklađivanja ostali i bez uskrsnice: “Prešao sam cenzus za 21 kunu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap