Umirovljenici zajedno: Pomoć dobro dođe, ali onaj tko je siromašan bit će to i dalje

Jasmina Grgurić Zanze
15. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Da svaka pomoć umirovljenicima dobro dođe, ali ne može riješiti problem rastućeg siromaštva umirovljenika, smatraju Umirovljenici zajedno. Novi paket mjera, ističu, ne predstavlja dugoročna rješenja koji Vlada za svoje starije građane – još uvijek nema. Dapače, usprkos rastu mirovina, siromašnih je, ističu, sve više.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Na donošenje novog Vladinog paketa mjera, s naglaskom na pomoć umirovljenicima, osvrnula se platforma Umirovljenici zajedno.

– Donošenje još jednog paketa mjera, s naglaskom na umirovljenike kojima svaka pomoć uvijek dobro dođe, je samo još jedna potvrda da za problem rastućeg siromaštva umirovljenika Vlada još uvijek nema ideju za dugoročno rješenje. Izuzev tek nekih manjih promjena, uglavnom kozmetičke naravi, u odnosu na prethodne pakete za umirovljenike se i dalje u pozitivnom smislu ništa nije promijenilo, upravo suprotno i paradoksalno, siromašnih umirovljenika je usprkos rekordnim usklađenjima i rastu mirovina svaki dan sve više – poručuju Milivoj Špika i Lazar Grujić.

Umirovljenicima samo 70 milijuna eura iz paketa

Dodatak u iznosima od 60 do 160 eura podržavaju, smatrajući da ipak treba naći rješenja kojima bi se krenulo u ozbiljno obuzdavanje rastućeg siromaštva umirovljenika.

plenkovic
Novi paket mjera: Jednokratni dodatak dobit će više umirovljenika, zamrznute cijene za 30 proizvoda

– Umirovljenici su kod svakog dosadašnjeg paketa pomoći od Vlade apostrofirani kao ciljana socijalna skupina na koju se posebno obraća pozornost, no činjenica je da od ukupne vrijednosti paketa i ovaj puta njima kroz financijsku pomoć ide tek 70 milijuna eura,  što baš i ne odgovara u naglašenom narativu o velikoj brizi za njih, poentirali su.

Posebno pozdravljaju što se novim paketom pomoći limit za korisnike podigao sa dosadašnjih 610 na 700 eura, kao i da sada imaju pravo na pomoć i umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena. Za podizanje cenzusa i uključivanje zaposlenih umirovljenika u paket pomoći, podsjetimo, zalagali su se Sindikat i Matica umirovljenika.

Međutim, ukupni prihod onih koji su u mirovini i rade ne smije prijeći 700 eura.

Zašto prihod od rada umirovljenika ubrajati u cenzus?

– Ipak, moramo postaviti pitanje, ako svi ili gotovo svi oni koji su nakon umirovljenja radi male mirovine bili prisiljeni potražiti neki posao kako bi mogli preživjeti tek sada ostvaruju pravo na pomoć, zašto se uopće prilikom ostvarivanja bilo kojih prava navedeni prihod ubraja u cenzus. Po navedenom ispada da su umirovljenici umjesto nužde nakon umirovljenja tražili posao radi nekog hira ili zabave, a ne radi egzistencijalne potrebe. Ovdje naravno ne smijemo brkati ili ubrajati i one sa prihodima od imovine i slično – poručuju Umirovljenici zajedno.

Onaj koji je jučer bio siromašan, smatraju, to će isto biti i idući mjesec nakon potrošenih 60 ili 160 eura pomoći pa tako sve dok mu mirovina ne bude dostatna da može živjeti bez raznih paketa pomoći.

– Jasno je da umjesto povremenih paketa pomoći treba napraviti novi izračun mirovina za sve umirovljenike po novim parametrima čime bi se otklonile velike nepravde za većinu umirovljenika, posebno za one koji sa 30, 40 godina radnog staža primaju mirovinu oko ili ispod linije siromaštva, a njih je više od pola milijuna. Umirovljenicima ne trebaju paketi pomoći, već mirovina dostatna za život dostojan čovjeka, zaključuju Špika i Grujić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap