Umirovljenici uglavnom za manje plaće u javnom sektoru, ali ne bi smanjivali svima!

Josip Mihaljević
29. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Još uvijek nema konkretnih zaključaka u pregovorima između Vlade i sindikata, u kojima Vlada najavljuje kako je “sve na stolu”. Sve na stolu u pravilu znači da se šuška i o mogućem smanjivanju plaća u javnom sektoru, a sindikati u ovom trenutku ne smatraju da postoje opravdani razlog da do toga dođe. Pitali smo umirovljenike što misle o plaćama u javnom sektoru.

novac anketa

Foto: Pixabay

Osim što nam se predviđa recesija, Vlada ima dva vruća krumpira s kojima mora izaći na kraj. Sada se nalaze “usred vatre” između predstavnika poslodavaca i sindikata koji se svatko za svoju skupinu građana pokušava izboriti za što bolji ishod.

Poslodavci traže manje plaće u javnom sektoru kako bi i javni sektor podnio teret krize, dok sindikati govore kako još uvijek nema potrebe da se plaće diraju.

Vlada poprilično oprezno balansira između dvije skupine, govoreći kako će u pregovorima “sve biti na stolu”, aludirajući, između ostalog, i na plaće u javnom sektoru.

Naše čitatelje smo pitali što misle o smanjivanju plaća u javnom sektoru.

Većina umirovljenika želi rezove u javnom sektoru

Nastavnici svoje plaće usporedili s mirovinama povlaštenih umirovljenika

U anketi je sudjelovalo preko tisuću umirovljenika, a ovo su njihovi odgovori. Na pitanje ‘Mislite li da treba smanjiti plaće u javnom sektoru’, 20.51 posto odabralo je odgovor ‘Apsolutno, i to većini zaposlenika u javnom sektoru’.

Najviše odgovora dobio je srednjostrujaški odgovor kojim traže manje plaće, ali nikako onima koji su dio javnog sektora, a u ovim uvjetima rade više nego inače. Riječ je o liječnicima, medicinskim sestrama, policiji itd. Taj odgovor odabralo je 51.08 posto ispitanih.

Protiv smanjenja plaća u javnom sektoru je preostalih 28.40% umirovljenika – oni smatraju da se uštedjeti može i na drugim stavkama u proračunu, a plaće ne bi dirali.

Zaključak je da većina priželjkuje određene rezove u javnom sektoru, ali odgovor s najviše glasova sugerira da su i umirovljenici svjesni da se radi o delikatnoj stvari i da se “sječa” u ovom slučaju ne bi trebala napraviti nekontrolirano.

Umirovljenici uglavnom za manje plaće u javnom sektoru, ali ne bi smanjivali svima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap