Nastavnici svoje plaće usporedili s mirovinama povlaštenih umirovljenika

Jasmina Grgurić
15. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Vlada će sa sindikatima javnih i državnih službi pregovarati o smanjenju plaća u mjesecima gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa. Nastavničke grupe su se pobunile, kazavši da treba razmišljati i o rezanju povlaštenih mirovina, a ne samo plaća. Za plaće u školstvu godišnje izdvajamo oko osam milijardi kuna, a za mirovine prema posebnim propisima oko šest milijardi kuna. Zaposlenih u školama je oko 70.000, dok je umirovljenih prema posebnim propisima oko 178 tisuća. No, nastavnici su, svjesno ili ne, malo pobrkali visine primanja i jedne i druge skupine…

Školske kupe prazne su već mjesec dana Foto: Pixabay

Apel Vladi, Uredu predsjednika i Sindikatu javnih i državnih službi koji će s Vladom pregovarati oko smanjivanja plaća u javnom sektoru u mjesecima aktualne krize, uputile su nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta. Pritom su pozvale na “rezanje” povlaštenih mirovina, pri čemu su usporedile plaću učitelja s mirvinom povlaštenog umirovljenika. No, pritom su se zaletjeli s iznosima. Jer, kao što su učiteljske plaće veće od 5.500 kuna, tako su i gotovo sve kategorije povlaštenih mirovina ispod toga iznosa.

Jedan dio društva ne mora biti solidaran

“Zabrinjavajuća je izjava premijera Plenkovića o tome kako se „mirovine neće dirati“. S ovom izjavom se možemo složiti ukoliko se odnosi na one mirovine koje nemaju status povlaštenih mirovina i koje iznosom ne prelaze iznos prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.  Dok govori o „solidarnosti cijelog društva“, premijer izričito navodi kako jedan dio društva ipak ne mora biti solidaran” – piše na stranicama Sindikata Preporod u objavljenom očitovanju na najavljene mjere smanjenja plaća javnim i državnim službenicima.

U skladu s tim pitaju:

“Ako učitelj za obavljanje svog posla može primati plaću od oko 5.500 kuna, zašto bi umirovljenik samo zbog svog „posebnog statusa“ primao znatno više?”

Za mirovine prema posebnim propisima iz državnog proračuna izdvajamo više od šest milijardi kuna godišnje. Za sve mirovine izdvajamo oko 41 milijardu kuna, pri čemu za njih nedostaje svake godine oko 18 milijardi kuna koje umjesto iz mirovinskog osiguranja moramo namiriti iz državne blagajne.

Povlaštene mirovine od 2.000 do preko 10.000 kuna

Saborske mirovine u tri godine HDZ-ove Vlade porasle za 2.000 kuna!

Šest milijardi kuna, dakle, dolazi na 178.000 mirovina koje isplaćujemo prema posebnim propisima koji se protežu kroz 17 kategorija. Njihove se prosječne mirovine kreću od 2.000 pa do preko 10.000 kuna. Tako recimo 178 članova posade broda prima u prosjeku 2.118 kuna mirovine, oko 4.000 “domobrana” oko 2.500 kuna, oko 9.500 sudionika Narodnooslobodilačkog rata nešto manje od 3.000 kuna, a više od 43.000 branitelja umirovljenih prema općim propisima, ali s mirovinama određenima prema Zakonu o braniteljima ima mirovinu u prosjeku 2.900 kuna.

S druge strane, više od 600 saborskih zastupnika ima preko 10.000 kuna mirovine, a preko 9.000 kuna ima 140 članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Uz oko 71.000 branitelja umirovljenih prema ZOHBDR-u sa prosječnom mirovinom od oko 5.900 kuna, ovo su jedine tri od ukupno 17 kategorija kojima je mirovina iznad onoga što nastavničke grupe navode, dakle iznad 5.500 kuna.

Među povlaštenima su i radnici izloženi azbestu

Među povlaštenim mirovinama nisu samo saborski zastupnici, akademici i invalidi domovinskog rata, nego i radnici izloženi azbestu te radnici u ugljenokopima s mirovinom ispod 4.000 kuna.

Povlaštene mirovine prema posljednjim podacima HZMO-a

S druge strane, imamo oko 55.000 učitelja i nastavnika, oko 11.500 pomoćno-tehničkog osoblja te oko 3.500 ljudi zaposlenih na administrativnim poslovima u osnovnim i srednjim školama, prema podacima koje navodi telegram.hr. Na plaće u školstvu izdvajamo oko 8 milijardi kuna godišnje. Prosječna plaća pomoćno-tehničkog radnika, poput spremačice, iznosi oko 3.600 kuna neto, a nastavnika oko 7.400 kuna neto (podaci sa srednja.hr za prosinac 2019. godine). Pritom je upitno i dogovoreno povećanje plaća nastavnika, koji bi nakon povećanja koeficijenata za 3 posto od 1. prosinca 2019. trebali dobiti dodatnih jedan posto na koeficijente od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine.

Tako zaključak nastavničkih grupa nije u potpunosti ispravan, jer kao što u školstvu ima nižih, ali i viših plaća od 5.500 koje navode, tako i među povlaštenima umirovljenicima ima onih koji primanju manje mirovine od toga iznosa, za razliku od onoga što nastavnici navode.

Nastavnici svoje plaće usporedili s mirovinama povlaštenih umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap