Umirovljenici traže mogućnost rada već ove turističke sezone!

Jasmina Grgurić Zanze
6. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima omogućiti rad u nadolazećoj turističkoj sezoni za koju su pripreme već počele, a kojoj nedostaje radnika, prijedlog je Stranke umirovljenika. Smatraju kako se Hrvatska treba ugledati na pojedine europske zemlje koje su omogućile starijim osobama rad uz zadržavanje mirovine.

Brojni umirovljenici sposobni su i dalje raditi (Ilustracija: Pixabay)

“Pripreme za turističku sezonu u punom su jeku, a jedan od većih problema je pomanjkanje radne snage. Čudno je da se nitko nije sjetio našeg ‘mrtvog kapitala’ ili ‘unutrašnjih rezervi’”, piše u priopćenju iz Stranke umirovljenika, prenosi Glas Slavonije.

Iz SU-a traže da se i kod nas primijeni model koji već 15 godina postoji u Češkoj.

“Česima kronično manjka radna snaga i imaju problem nataliteta kao i mi. Kod njih već 15 godina umirovljenici mogu neograničeno raditi, a da im se ne dira u mirovinu. Poslodavac im je dužan platiti najmanje minimalnu plaću. Koliko ima kuharica, konobarica, čistačica, vodoinstalatera, električara, liječnika, medicinskih sestara te drugih zanimanja među umirovljenicima koji su voljni raditi da si poprave i ovako slabe mirovine i nizak standard, samo je to potrebno pravno regulirati”- kažu iz SU-a.

Želite dalje raditi i primati mirovinu? Provjerite pod kojim uvjetima!

Također, podsjećaju kako u Hrvatskoj ima više od milijun umirovljenika, a među njima sigurno 100.000 – 200.000 tisuća koji su vitalni i voljni raditi. Napominju kako je danas u Češkoj nezaposlenost 3,9 posto, kao i u Njemačkoj.

Povratak umirovljenika na tržište rada kao jedno od rješenja za popunjavanje niskih mirovina, ali i nedostatak radnika, trebalo bi biti zahvaćeno mirovinskom reformom, no ostaje tek vidjeti kako, kada i u kojem obimu. Trenutno, najduže četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine mogu raditi samo starosni umirovljenici, a to bi pravo trebalo proširiti i na one koji su otišli u prijevremenu mirovinu. Više o tome kako sada možete raditi i primati mirovinu pročitajte ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap