Umirovljenici su tražena radna snaga, ali ne na Adventu: Takvih oglasa na portalima za zapošljavanje – nema

Milan Dalmacija
27. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Iako je ponuda poslova za umirovljenike sve veća, kao i broj umirovljenika koji rade, oglasa za rad na Adventu – gotovo da i nema. Možda poslodavci ne žele zapošljavati starije osobe na poslovima tolikog intenziteta, a možda ne žele oglašavati da traže ljude na tako kratko razdoblje kako ih ne bi odbili od prijave za posao.

advent u zagrebu

advent u Zagrebu | foto: Facebook Advent u Zagrebu

Stiglo je vrijeme Adventa, koje podrazumijeva širenje velikog broja zabavnih i ugostiteljskih sadržaja u gradovima diljem zemlje. No, netko treba i posluživati brojne građane i turiste koji su došli posjetiti božićne sajmove, uživati u koncertima, bogatoj gastronomskoj ponudi i svemu što ide uz suvremeni božićni ugođaj.

S druge strane, Hrvatskoj nedostaje radne snage, sve se više poseže za stranim radnicima, ali i umirovljenicima. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 30. rujna je bio zaposleno 25.220 osoba starijih od 65 godina, od čega je 23.949 korisnika mirovina. Među najzastupljenijim djelatnostima u kojima rade umirovljenici nalaze se trgovina (4.101 zaposlenih umirovljenika) ugostiteljstvo (1.843) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2.572). Dobro kotiraju i umjetnost, zabava i rekreacija (263) i ostale uslužne djelatnosti (653 zaposlena umirovljenika).

zapošljavanje umirovljenika
S radom krenuo novi portal za zapošljavanje umirovljenika, evo kako funkcionira

No, s povećanim opsegom poslova, nema povećane potražnje za umirovljenicima koji bi radili na adventskim manifestacijama. Na portalu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjenom zapošljavanje umirovljenika pronašli smo jedan jedini oglas za rad na Adventu. Traži se pomoćni uslužni djelatnik na jednoj od adventskih kućica u Varaždinu.

Na portalu MojPosao traži se djelatnik za rad tijekom Adventa u kućici u sklopu jednog ugostiteljskog objekta u zagrebačkim Dugavama. No, iako je navedeno honorarno zapošljavanje, nije navedeno primaju li i umirovljenike. Slično je i s jednom adventskom kućicom u Križevcima. Zbog povećanog obujma posla, jedan restoran u centru Zagreba traži školovanog konobara. U tom oglasu također nema spomena o Adventu, niti o umirovljenicima. I to je, zapravo, to.

Čini se da se poslodavci ne odlučuju zapošljavati umirovljenike tijekom Adventa. Vjerojatno im trebaju brži i snalažljiviji radnici koji mogu podnijeti veliku gužvu i puno narudžbi odjednom. Moguće je i da ne žele navesti da traže radnike samo tijekom Adventa, jer se boje da nitko neće pokazati interes za rad u tako kratkom razdoblju. No, za one koji žele raditi uz mirovinu nema brige. Ponuda drugih poslova za njih je iz dana u dan sve veća.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap