Sve se zna o Adventu u Zagrebu, ali i Šibeniku i Zadru: Donosimo gdje i kako se zabaviti

Ana Kanazir
4. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba i drugi govornici su na konferenciji za medije u hotelu Sheraton predstavili program Adventa u Zagrebu. Građane čeka više od 100 koncerata na otvorenom, kao i u zatvorenim prostorima, Advent u muzejima, u tunelu, klizalište, a dodane su i neke nove lokacije.

advent u zagrebu

Advent u Zagrebu | foto: Facebook, Zagreb

Iako su neke lokacije Adventa iste svake godine, ove će se pojaviti i nekoliko novih lokacija, a građani će moći pronaći i različite zabavne sadržaje u muzejima, kazalištima i na ulicama, od kojih su neki sadržaji i dalje tajna. Moći će uživati i na klizanju na popularnom klizalištu koje je ove godine ekološki prilagođeno.

Tečaj €/kn: 7,53450
advent u zagrebu
Advent u Zagrebu: Vraćaju se kućice na Zrinjevac i Tomislavac, a ima i još jedna novost

Sve počinje 26. studenog

– Veselim se da u ova teška krizna vremena pružamo nešto što će vratiti građanima osmijeh na lice, jer to zaslužuju, rekao je na samom početku gradonačelnik Tomašević te dodao kako vjeruje da su pandemijska ograničenja iza nas.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba otkrila je koje nas sve zanimljivosti čekaju ove godine na Adventu. Sve kreće 26. studenog paljenjem prve svijeće u 17 sati, a tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu počinje u 20 sati, kada se otvaraju sve druge lokacije i službeno kreće ovogodišnji Advent u Zagrebu, koji će trajati do 7. siječnja 2023. godine.

Nekoliko novih lokacija

Najavljeno je čak 20 adventskih uređenih lokacija Gornjeg i Donjeg grada, ali i šire. Tako će se Advent održati na svima poznatim lokacijama: na Zrinjevcu, Fuliranje, na Trgu, na Europskom trgu, Baš naš Advent, na Strossmayerovom šetalištu. Ponovno će biti aktualan i ukrašen tunel Grič. Nova lokacija je Trg dr. Franje Tuđmana za koji se očekuje da će malo rasteretiti gradske gužve. Okitit će se i Oktogon, ispred Hrvatskog narodnog kazališta bit će postavljeni orašari, a stara Vlaška će također postati nova adventska lokacija koju će krasiti crveno-zeleno-zlatno ruho. Nova lokacija je i park Grič. I ove nas godine očekuje klizalište na Tomislavcu, ovoga puta na nešto manjoj površini, a kako je izjavila Bienenfeld bit će i eko friendly.

Kulturna ponuda će biti i u muzejima s prigodnim adventskim sadržajima. Etnografski muzej, Muzej čokolade, Muzej prekinutih veza u kojem se sprema posebno zanimljiv sadržaj, koji je još uvijek tajna, Muzej grada Zagreba, Hrvatski školski muzej,… Na gornjem gradu će se otvoriti i Muzej ikona, dok će u Muzeju grada Zagreba građani moći naučiti puhati staklene kuglice za bor. Žive božićne jaslice mijenjaju svoju lokaciju i vjerojatno će svoje mjesto pronaći na Opatovini. Advent će se i ove godine održati u Zoološkom vrtu od 26. studenoga do 8. siječnja, a pratit će ga program namijenjen djeci.

Glazbeni festivali božićne i adventske glazbe će se održati u zatvorenim i otvorenim prostorima. Održat će se i drugi zanimljivi događaji kao što su Backo mini express – muzej vlakića, zatim Advent run utrka, Projekt Ilica Q’ART, a širi se i ponuda Adventa u hotelima.

Prije nego saznate ponudu hrane na Adventu, probajte sami napraviti neke od specijaliteta po našim receptima koje možete vidjeti ovdje. 

Advent u Šibeniku i Zadru

Osim Zagreba, svoj su advent najavili i Šibenik i Zadar. U Šibeniku Adventura kreće 2. prosinca nastupom producenta i skladatelja Tončija Huljića i njegovog benda Madre Badessa, a trajat će sve do 1. siječnja. Osim Huljića, nastupit će i brojni poznati izvođači među kojima su neki od njih premijerno na Adventuri: Songkillersi, Vesna Pisarović, Hari Rončević, Željko Krušlin Kruška i Latino, Alen Vitasović, Šajeta… Ostatak izvođača i samih događanja bit će poznat uskoro.

Advent u Zadru kreće 24. studenog i trajat će do 7. siječnja. Advent počinje paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, nakon čega počinju zabavna događanja, a prvi nastup imat će grupa Dalmatino. Nastupit će još i Marko Škugor, Opća Opasnost, Matija Cvek, Petar Grašo, Soulfingersi, grupa Cambi, 4 tenora, Ivan Zak i izvođači iz TV emisije A strana. Glavna događanja odvijat će se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje će biti raspoređeno ukupno 25 drvenih kućica s raznom hranom.

Sve se zna o Adventu u Zagrebu, ali i Šibeniku i Zadru: Donosimo gdje i kako se zabaviti
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap