Umirovljenici stvaraju gužve pred bankama, HUB im poslao važnu poruku!

Jasmina Grgurić Zanze
2. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Isplata mirovina u pojedinim je bankama već počela s prvim danom u mjesecu, zbog čega su nastali dugački redovi i gužve ispred poslovnica, što u jeku trenutne epidemije nipošto nije preporučljivo. Neke banke uvele su zbog umirovljenika poseban režim rada, no neke to još uvijek nisu učinile. Iz Hrvatske udruge banaka apeliraju stoga na starije građane da se što više služe bankomatima.

Ilustracija Foto: J. GrgurićIMirovina.hr

Prvi dan isplate mirovina za dio umirovljenika ispred poslovnica pojedinih banaka stvorio je jučer poprilične gužve. Ispred ulaza nastali su redovi, a Hrvatska udruga banaka (HUB) apelira na starije građane da što više koriste bankomate te radi zaštite vlastita zdravlja ne dolaze u banke, ako to nije neophodno.

HUB apelira i na ostale građane da u dane isplate mirovina u najvećoj mjeri odgode dolazak u poslovnice banaka te na taj način daju prednost i pruže dodatnu sigurnost starijim građanima kojima je dolazak u poslovnice neophodan.

Podsjećaju i da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, a bankomati su opskrbljeni dovoljnom količinom gotovog novca i dostupni su u svakom trenutku.

Umirovljenici se također pozivaju da u najvećoj mjeri koriste mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama za što su također podignuti limiti plaćanja bez potrebe unosa PIN-a.

Starijima u bankama prednost pri podizanju mirovine, nekima će stići na kućne adrese!

“Kako bi umirovljenici mogli izvršiti isplatu mirovine na bankomatima, neophodno je da posjeduju debitnu karticu tekućeg računa i osobni identifikacijski broj (PIN). Umirovljenike koji ne posjeduju debitnu karticu ili PIN molimo da kontaktiraju svoju banku telefonskim putem, kako bi ih banka mogla informirati o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Svjesni činjenice da pojedini umirovljenici nisu u mogućnosti koristiti usluge digitalnog bankarstva, mreže bankomata i kartičnog plaćanja, apeliramo da u tom slučaju zatraže pomoć osoba koje imaju punomoć izvršiti transakcije umjesto njih” – kažu iz HUB-a.

Kako su pojedine banke organizirale rad s umirovljenicima i kako mogu podići svoju mirovinu pročitajte OVDJE.

Copy link
Powered by Social Snap