Starijima u bankama prednost pri podizanju mirovine, nekima će stići na kućne adrese!

Jasmina Grgurić Zanze
31. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Većina banaka u Hrvatskoj još uvijek nije usvojila preporuku HNB-a o uvođenju posebnog radnog vremena za umirovljenike. Provjerili smo stoga u bankama na koji će način starijim građanima olakšati podizanje novca i nadolazeće mirovine. Tako su neke već poduzele značajnije korake. Stariji građani imat će prednost na šalterima, a nekima će mirovine stizati na kućnu adresu!

Ilustracija: Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Hrvatska poštanska banka omogućit će umirovljenicima dostavu mirovine koju inače primaju putem tekućeg računa u HPB-u na kućnu adresu putem Hrvatske pošte i to bez naknade, ogovorili su nam danas iz HPB-a.

Mirovina stiže na kućne adrese

“Kako bi umirovljenici mogli sigurnije zaprimiti svoja sredstva ne izlazeći iz svojih domova, korisnici koji primaju svoje mirovine putem tekućeg računa Hrvatske poštanske banke svoja sredstva mogu pomoću Hrvatske pošte dobiti na kućni prag bez naknade” – kazali su nam iz HPB-a.

No, ako želite da vam mirovina dođe doma, morate predati zahtjev. Zahtjev se može uručiti pozivom na broj 072 303 304, elektroničkom poštom na [email protected], obrascem putem https://obrasci.posta.hr/isplata (link će biti aktivan od 1. travnja) ili direktno u dogovoru s lokalnim poštarom. U obrascu će se naznačiti i iznos za dostavu. Nakon zaprimanja obrasca bilo kojim navedenim putem, Hrvatska pošta radi autorizaciju s Hrvatskom poštanskom bankom te se organizira dostava novca putem poštara uz pripadajući nalog, pojasnili su nam iz HPB-a.

Kako bi umirovljenicima omogućila što sigurnije podizanje mirovina, koje će se u toj banci  isplaćivati od 3. travnja, Erste banka je uz svojih trenutačno otvorenih 80 poslovnica odlučila privremeno otvoriti dodatnih 12 poslovnica u manjim mjestima i gradovima, gdje će ostati otvorene i za vikend 6. i 7. travnja.

Prioritet za starije u Erste banci

Također, kako bi očuvali zdravlje umirovljenika te isplatu mirovina obavili brzo, u svim poslovnicama s više otvorenih blagajni umirovljenici će imati prioritet. Na lokacijama gdje se očekuje dolazak većeg broja umirovljenika, Erste banka će surađivati s lokalnim centrima civilne zaštite.

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa, umirovljenici se upućuju na korištenje bankomata u što većoj mjeri. Tomu doprinosi i prošlotjedna odluka svih banaka o ukidanju naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka tijekom iduća tri mjeseca. No, mnogi od njih ne znaju se služiti bankomatom, ili nemaju debitnu karticu.

“Trenutačno 82% umirovljenika, klijenata Erste banke posjeduje debitnu karticu, dok je ostalima omogućeno podnošenje zahtjeva za nove kartice pozivom u Kontakt centar. Pružena im je i opcija narudžbe kartice uz SMS PIN opciju čime će im kartica biti poslana na kućnu adresu, a PIN će zatražiti putem SMS poruke. U trenutku kada klijent podnese zahtjev, za novu karticu se u prosjeku čeka između 5 i 7 radnih dana” – obavijestili su danas iz Erste banke.

Privremene otvorene poslovnice nalaze se u Brinju, Lovranu, Čazmi, Pitomači, Čabru, Matuljima, Dubravi Vrbovečkoj, Potpićanu, Kraljevici, Vrbovskom, Hercegovcu i Rapcu te će raditi i u subotu i u nedjelju od 8 do 12 sati.

Sberbanka ima posebno radno vrijeme za umirovljenike

Sberbanka je povećala limit za beskontaktno plaćanje svim karticama sa 100 na 250 kuna bez potrebe autorizacije PIN-om ili potpisom. Implementacija novog limita na POS uređaje još je uvijek u tijeku pa je moguće da još uvijek nije svugdje uvedena.

Također, jedini su uveli posebno radni vrijeme za starije osobe i umirovljenike dva puta tjedno po sat vremena.

“Posebnu brigu želimo posvetiti našim starijim sugrađanima i umirovljenicima te im omogućiti prioritetan pristup našim poslovnicama. Stoga će umirovljenici imati prioritet u pružanju naših usluga, i to utorkom i četvrtkom od 9:00 do 10:00 sati” – obavještavaju iz Sberbanke.

PBZ daje prednost u dane isplate mirovina

Privredna banka Zagreb (PBZ) dat će prednost umirovljenicima u dane isplate mirovina, pri čemu mole ostale građane da se tada suzdrže od dolazaka u poslovnicu, odnosno da dođu neki drugi dan.

HNB poručuje umirovljenicima: Zovite banke i pitajte kada je najsigurnije doći!

“PBZ će u dane isplate mirovina dati prednost našim starijim sugrađanima, odnosno omogućit ćemo svim korisnicima mirovina kao zdravstveno ugroženijoj skupini dolazak u naše poslovnice od 8 do 12 sati te molimo ostale klijente da se suzdrže od dolaska u poslovnicu u to vrijeme ili da ga odgode. O tome će biti postavljena pravodobna obavijest po poslovnicama Banke kao i komunikacija putem ostalih kanala. Zaštita ljudi na prvom je mjestu” – kazali su nam iz Privredne banke Zagreb.

U OTP banci ne vide potrebu za posebnim mjerama.

OTP mreža je dostatna da dobiju brzo sve usluge

“Zbog ustaljenih navika klijenata umirovljenika, OTP banka očekuje pojačani pritisak u narednih nekoliko dana tijekom isplata mirovina za travanj, ali procjenjuje da je postojeća poslovna mreža od 111 otvorenih poslovnica širom Hrvatske dostatna da klijenti brzo i jednostavno dobiju sve potrebne usluge. OTP banka je minimalno reducirala poslovnu mrežu, privremenim zatvaranjem samo 12 poslovnica, a u ostalim poslovnicama zbog jednostavnijeg snalaženja klijenata i usuglašavanja s nacionalnim mjerama prevencije organizirala jedinstveno radno vrijeme od 8 do 15 sati” – odgovorili su nam iz OTP-a.

Banka poziva sve klijente na korištenje bankomata, te plaćanje putem POS terminala, kako bi što više izbjegli moguće čekanje na uslugu ispred poslovnica banke. Također, pozivaju klijente koji će doći u poslovnicu da se prilikom posjeta poslovnici informiraju o mogućnostima korištenja kartica, te eventualno zatraže besplatnu dostavu novog PIN-a ukoliko su postojeći zaboravili ili izgubili.

Odgovore od Zagrebačke, Raiffeisen, Podravske i Addiko banke još čekamo te ćemo ih objaviti naknadno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap