Umirovljenici se danima odriču da bi si mogli priuštiti jednodnevni izlet na more od 90 kuna

Josip Mihaljević
31. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Kao i zadnjih nekoliko ljetnih sezona, mediji mjestimično svoj fokus posvete i umirovljeničkim problemima. Mirovine ne rastu, ali zato rastu troškovi ljetovanja. Točka na i je ‘zabrana’ brojnih gradova i općina koji ne žele umirovljenike kao goste niti na jednodnevnom izletu.

more

Foto: Ilustracija | Pixabay

Ekipa RTL-ove emisije Potraga otisnula se na jednodnevni izlet na more s umirovljenicima, pišu vijesti.rtl.hr. Polazak je u šest ujutro iz Zagreba, a na destinaciju u Novi Vinodolski će doći za oko tri sata vožnje.

Nevjerojatno veselje vlada dok se putuje, uz pjevanje i zezanciju. Cijena puta – 90 kuna.

Odricanje zbog jednog dana ljetovanja

Međutim, umirovljenici se danima moraju odricati kako bi si priuštili jedan takav izlet, pogotovo oni s najnižim mirovinama koje se vrte oko 1.000 kuna:

“Ako moji umirovljenici imaju mirovinu od tisuću do maksimalno tri tisuće kuna, onda je tih 90 kuna za njih velik izdatak. Vjerujte da se oni danima doma nečega odriču kako bi si mogli priuštiti taj jedan dan na moru”, kaže Mirjana Novačić, predsjednica Sindikata umirovljenika gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Ipak, umirovljenici barem na taj jedan dan kada idu na more zaborave sve probleme – i bolove u leđima, i reumu i male mirovine:

“Imam jako malu penziju. Mogu reći, nije tajna, to je 1.500 i nešto kuna penzije. To je jako mala penzija, ali ne žalim se. Bogu dragom, daj još malo zdravlja, paćemo još malo raditi nešto, pa ćemo dotirati i to je to”, kaže umirovljenica Katica Paolić.

Parking udaljen 15 minuta hodanja od plaže

U Novi Vinodolski stignu nešto prije devet sati. Prema pravilima, autobus bi se trebao zaustaviti na autobusnom kolodvoru, koji je predaleko za šetnju do plaže sa svim stvarima.

Umirovljenici se snalaze – imaju dogovor s Crvenim križem, koji im dopušta parking ispred njihove zgrade, a umirovljenici zautvrat tri dana volontiraju:

“Zauzvrat moji ljudi volontiraju, triput godišnje stoje u Kauflandu i skupljaju hranu. Skupljamo hranu za potrebite, ne tražimo ništa za sebe, ništa badava osim da nam omoguće taj jedan dan more”, kaže Mirjana Novačić.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog: Jednodnevni kupači su poželjni turisti

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić objašnjava novinarima kako nema problema s jednodnevnim kupačima. Međutim, problem postoji s prijevoznicima.

Volio bih barem nekoliko dana unaprijed znati koliko će autobusa doći i s koliko putnika, inače se dogodi prometni kolaps koji ugrožava sigurnost svih putnika i strahovito usporava promet.

“Morali bismo i ograničiti broj dolazaka autobusa. Ne može jedan prijevoznik, ako mu ide, dovesti pedeset autobusa, njemu je bitno da proda, a mi nismo ni u kakvoj kooordinaciji. Jer nije Novi Vinodolski jedini za jednodnevno kupanje. Tu je i cijeli ovaj potez crikveničko-vinodolske rivijere te otok Krk. Uz jedno poštovanje ovoga sve što sam rekao, sve se to da izbalansirati”, kaže Piškulić.

Prometni kolaps u drugim gradovima rezultirao drastičnim dizanjem cijene za autobuse

Prije nekoliko godina Crikvenica, ove godine Malinska. Previše autobusa koji stvore kaos na jedan dan rezultirao je odlukom da se cijena za autobuse povećava i za više od dva puta originalne cijene.

“Jako sam ljuta na određene osobe koje donose te odluke i takva pravila jer vjerujem da oni nemaju roditelje ili djedove i bake koji su stari, a možda neće imati ni tu privilegiju da oni budu danas-sutra stari”, kaže Mirjana iz Sindikata umirovljenika.

Načelnik općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić govori pak da se ne radi ni o kakvim zabranama – pravila su na snazi godinama, a od ove godine su stroža:

“Ista je odredba na snazi već pet godina. U pitanju je samo povećanje cijene parkiranja za autobuse koji dolaze s jednodnevnim turistima. Nikakve zabrane. Ne radi se o zabranama dolazaka ni pristupa moru, ni o diskriminaciji, ni o govoru mržnje”, kazao je za RTL.

Umirovljenici sretni i sa jednim danom mora

Ipak umirovljenici i sa limitiranim mogućnostima destinacija izvuku najbolje i iz jednog dana.

“Sad nam je prekrasno. Jer znate kaj? Ovo kako se mi zabavljamo, nemojte se srditi, ali mladi se ne znaju zabavljati ovako kako se mi zabavljamo. Nama je predivno. Ovo nam jako puno znači. Jedan dan, jedan dan. Divota. I to nam je dosta”, kaže 65-godišnja Adela Špoljarec.

I drugi su zadovoljni, pogotovo s razgibavanjem u moru:

“Razgibavanje je u moru. Nevjerojatno kako mi se rame popravilo. Manje me boli. Jer se razgiba, to je kao fizikalna terapija”, kaže jedna umirovljenica.

Oko 19 sati umirovljenici kreću natrag prema autobusu, a već pred ulaz u Zagreb svi krenu govoriti kako je brzo proletio dan.

Sa svim ovim u vidu, regulacija jednodnevnih izleta trebala bi postati prioritet umirovljeničkim udrugama, lokalnim vlastima, a možda bi se moglo uključiti i ministarstvo s nekim oblikom financiranja.

Primjerice, u Belgiji umirovljenici dobiju gotovo 1.000 eura džeparca, mimo mirovine (!) kako bi si mogli priuštiti dostojanstveni ljetni izlet. Daleko je Hrvatska od Belgije, ali nešto bi se nao ovom polju sigurno moglo dogovoriti.

Cijeli prilog RTL-a možete pogledati OVDJE.

Umirovljenici se danima odriču da bi si mogli priuštiti jednodnevni izlet na more od 90 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap