Sindikat i Matica umirovljenika vlastima: “Zaustavite cijepljenje starijih AstraZenecom”

Jasmina Grgurić
7. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Dvije najveće umirovljeničke udruge traže od Stožera i ministra Beroša, ali i državnog predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića da odmah zaustave cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZeneca. To su dosad učinile brojne europske zemlje, jer nema dovoljno dokaza o učinkovitosti u najosjetljivijoj dobnoj skupini. Nedopustivo je, smatraju, da Stožer na neki način ucjenjuje građane da ukoliko odbiju ovo cjepivo da je pitanje hoće li i kada biti cijepljeni nekim drugim.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) i Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske neodložno traže od Stožera civilne zaštite RH da do daljnjega ograniči cijepljenje s cjepivom protiv COVID-19 AstraZeneca na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina starosti, iz razloga što je do sada tako odlučio velik dio europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Belgija, Poljska, Mađarska…), dok je Švicarska s njim privremeno otklonila cijepljenje svih dobnih skupina.

Odgovornost ste prebacili na građane koje strašite!

I hrvatskim vlastima je poznato, podsjećaju, da su sve te zemlje naručene i isporučene količine ovog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za one zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob. Rečeno cjepivo je testirano na samo 660 osoba od 65 i više godina, te se ne smatra dovoljno provjerenim glede stope efikasnosti za tu dobnu skupinu.

“Dok su u drugim zemljama odgovornost s ciljem osiguranja najboljeg i najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele njihove vlade i službene institucije, u Hrvatskoj se putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince, koje se čak zastrašuje kako je pitanje, odbiju li biti cijepljeni AstraZenecom, hoće li uopće i kada doći do provjerenog cjepiva poput Pfizera, Moderne ili Sputnika V., koja sva imaju učinkovitost višu od 90 posto. Starije građane se poziva da uzmu ono što je trenutno dostupno, umjesto da Vlada RH preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva” – smatraju Matica i Sindikat umirovljenika.

Spriječite eksperimentiranje s građanima starije dobi!

Dvije najveće umirovljeničke organizacije napominju kako je točno da se od korone umire svakodnevno, a žrtve su poglavito stari i bolesni. Istina je, kažu, da vrijeme označava spašene živote, no neprihvatljivo je kako hrvatski epidemiolozi hladnokrvno priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti AstraZenece, ali da će i to cjepivo ipak spriječiti teži oblik bolesti ili smrt, te ih čak upozoravaju da ukoliko odbiju to cjepivo, načekat će se zadnji na listi za drugo cjepivo.

Tko je ovdje lud? Hrvatska će starije ipak cijepiti AstraZenecinim cjepivom!

“Eksponencijalni rast rizika od smrti iznad dobi od 65 na više daje za pravo starijim osobama da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava da je bolje išta, nego ništa, da to cjepivo nije štetno, ali možda nije niti dovoljno korisno.

U očekivanju da će predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade RH poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca provodi dodatna istraživanja o učinkovitosti” – zaključuju u današnjem priopćenju Stožeru, Berošu, Milanoviću i Plenkoviću predsjednice SUH-a i MUH-a, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

 

Sindikat i Matica umirovljenika vlastima: “Zaustavite cijepljenje starijih AstraZenecom”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap