Umirovljenici radije idu u banke po mirovinu: “Važan mi je odrezak”

Jasmina Grgurić
9. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Apeli umirovljenicima da što više koriste bankomate, ali i bankama da za starije korisnike omoguće posebno radno vrijeme, nisu pretjerano urodili plodom. U tjednu isplate mirovina nastaju redovi, što u vrijeme pandemije nije preporučljivo. Hrvatska narodna banka omogućila je starijim korisnicima dostavu mirovine poštom, no ostale banke nisu slijedile taj primjer. Ni Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nije uvažio zahtjev Matice i Sindikata umirovljenika za isplate putem pošte.

Umirovljenicima zbog usklađivanja isplaćene malo veće mirovine Foto: J. GrgurićIMirovina.hr

Kako bi se spriječile uobičajene gužve u bankama za vrijeme isplata mirovina u jeku pandemije koronavirusa, Hrvatska narodna banka i Hrvatska udruga banaka uputile su niz apela. Na bankomatima su ukinute naknade za podizanje gotovine korisnicima drugih banaka, dok se umirovljenike savjetuje da ih što više koriste. No, nemaju sve starije osobe debitne kartice s PIN-om ili jednostavno nisu vješte, odnosno sigurne u korištenju bankomata. Uostalom, nije bilo realno ni očekivati da će starije osobe “preko noći” usvojiti sasvim nove navike.

“U banku idem zbog odreska od mirovine, to mi je bitno”

jasna petrović
Sindikat i Matica: "Ne uvedete li isplatu mirovine poštom, najstariji će početi umirati od gladi!"

“U banci sam koja apsolutno ništa nije uvela za nas umirovljenike. Barem da su u ovom tjednu stavili radno vrijeme dva dana samo za nas starije. Opet bi nastale gužve, svjestan sam toga, ali ipak bi bilo sigurnije. Ne koristim bankomate, nemam tu naviku, a i nije mi normalno da cijelu mirovinu podignem na taj način. Uostalom, važan mi je odrezak i zbog toga najviše idem u banku, bez obzira na koronu” – rekao nam je jedan umirovljenik.

Ni većina banaka nije odradila svoj dio posla pa tako nisu uvele posebno radno vrijeme za rad s umirovljenicima, barem u dane isplate mirovina. Među umirovljenicima su iznova nastale razlike, jer svaka banka vodi vlastitu poslovnu politiku. Tako je primjerice Hrvatska poštanska banka uvela mogućnost isplate mirovine putem Hrvatske pošte na kućnu adresu za sve one koji to zatraže putem zahtjeva. Također, kod njih isplata počinje već prvoga u mjesecu. No, tek je manji dio starije skupine korisnika HBP-a, prema podacima poslovni.hr, doista i iskoristio ovu mogućnost.

HZMO nije prihvatio apel Matice i Sindikata

Osim s epidemijom, isplata mirovina nezgodno se poklopila s danima uoči Uskrsa pa je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s isplatama krenuo još jučer, dva dana prije uobičajenog desetog dana u mjesecu, kako bi se ublažile gužve uoči blagdana.

Starijima u bankama prednost pri podizanju mirovine, nekima će stići na kućne adrese!

No, HZMO nije prihvatio apel Sindikata umirovljenika i Matice da se sve mirovine sada isplaćuju putem pošte, kako bi se zaštitili stariji građani. Naime, mogućnost dostave mirovina poštom ukinuta je od 1. siječnja 2014. godine svima koji su od tada u mirovini pa uslugu trenutno koristi samo oko 80 tisuća umirovljenika.

Erste banka na blagajnama je uvela prioritet za umirovljenike, dok je Sberbanka uvela posebno radno vrijeme utorkom i četvrtkom između 9 i 10 sati. Prednost je umirovljenicima dao i PBZ u dane isplate mirovina. Odgovore o uvođenju generalnih mjera zaštite korisnika poslali su nam i iz Adikko banke te Privredne banke, dok iz Zagrebačke banke i Raiffeisen banke nismo dobili dogovor na naš upit koje su konkretne mjere uveli kako bi zaštitili umirovljenike u dane isplate mirovina.

Umirovljenici radije idu u banke po mirovinu: “Važan mi je odrezak”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap